30
апр


Životinje kao špijuni

Životinje su od pamtivka bile korišćene za pilot programe. Svi se sećamo keruše Lajke koja je poslata u svemir. Takođe su životinje korišćene za eksperimente i razna testiranja. Tokom istorije, iako zvuči neverovatno, životinje su bile optuživane za špijunažu i prisluškivanje.

Mačke špijuni kineskih zvaničnika

Ovo je jedan od neefikasnijih pokušaja špijuniranja. Cilj je bio da mačke opremljene špijunskom opremom prisluškuju kineske zvaničnike. Kao rezultat nije dobijena nijedna informacija jer je prvu mačku špijuna pregazio taksi pre nego što je stigla do zvaničnika. Program je započet šezdesetih godina, a okončan je početkom sedamdesetih.

Foke – špijuni američke mornarice

Američka mornarica je bila sponzor ovog programa. Interesantno je da se američki mornari i zovu foke – SEALS i da su baš rešili da foke koriste za dobijanje informacija. Ovaj program je bio , za razliku od mačaka, uspešan projekat. Foke su bile trenirane da pronalaze podvodne mine i da prepoznaju i ukazuju na sumnjive ronioce. Kako je tehnologija napredovala projekat je postajao nepotreban i prekinut je 1980. godine.

Ajkule u službi izraelske obaveštajne službe

MOSAD je izraelska obaveštajna služba. Po nekim izvorima smatra se da pokušali da pripitome ajkule. Za to su koristili senzore koje su postavili na vrh njihovih glava. Prema pisanju američkih medija, izraelska obaveštajna služba nastojala je da upravlja ajkulama uz pomoć osetljivih senzora za miris na njihovim glavama. Želeli su da tako od tačke A do tačke B isporuče odrežene audio-video materijale.

Pismonoše

Tokom Prvog i Drugog svetskog rata su kao sredstvo komunikacije u ratnim uslovima koristili golube pismonoše. Golubovi su prenosili pisma, mape, nacrte. Uspevali su da prenesu i određene audio video materijale. Golubovi su podložni treningu i jako su poslušni stoga je ovaj program bio veoma uspešan.

Orlovi – neprijatelji golubova pismonoša

Da bi se sprečili golubovi počelo se sa treniranjem orlova. Napadali su golubove i na taj način osujećivali misije i nacrte koje bi oteli su odnosili u svoje trening centre.

Elektrode na bubi

Sigurno ste čuli u raznim akcionim i filmovima špijunaže kada izgovore termin da je je neko ozvučen bubicom. Ovaj vid prisluškivanja je nastao u Americi i prvobitno su razni prisluškivači bili maksimalno prilagodjeni insektima kako bi ih postavili na njihova tela.

Uhapšene veverice

14 veverica je bilo korišćeno za špijunažu od američkih obaveštajnih službi i njih je detektovala obaveštajna agencija Irana. To se dogodilo 2013. godine, kada su u telima veverica pronađeni gedžeti za prisluškivanje. Postoji zapis da su veverice iskorišćene za ovo delo, ali nema pouzdanih informacija šta se sa vevericama dalje dogodilo nakon što su u njima nađeni uređaji za prisluškivanje.

Pakistanska špijunaža

Početkom 21.veka je došlo do sukoba Pakistana i Indije. Okosnica ovog sukoba je bila špijunaža. Indija je smartala da je Pakistan koristio jastrebove kako bi preleteli granicu i kako bi prisluškivali i špijunirali Indiju. Nikada ovakav cilj nije priznat. Na ovu optužbu je dato objašnjenje da je jedini razlog zbog kojeg su ptice bile opremljene opremom za audio i video nadzor je što je to bilo najlakši način da se ptice pronađu ukoliko zalutaju.