3
феб

3 Načina da regulišete holesterol posle praznika

Posle sezone slava, jedne i druge Nove Godine, Božića, porodičnih ručkova i praznične sezone, verovatno ste pomislili da je svega više dosta. Možda ste se pogledali u ogledalo i videli i koji kilogram više koga krajem prošle godine nije bilo, možda ste izmerili veći pritisak. Sve su to pokazatelji da je vreme da malo očistite organizam od masne I jake hrane, a malo se I aktivirate fizički. Ono što nećete osetiti u vašem telu kao promenu jeste povećani holesterol. Holesterol zato I zovu “tihi ubica “ I lekari savetuju kontolu istog , posebno posle četrdesete godine.

Šta se zapravo dešava i zašto je holesterol problematičan?

Holesterol je vrsta lipida (masnih čestica koje nisu razgradive u vodi) i neophodan za normalno funkcioniranje organizma. Da bi putovao kroz krvotok, jetra proizvodi lipoproteine, čestice masti i proteina. Jetra pravi dve vrste lipoproteina: lipoprotein visoke gustine (HDL) ili takozvani “dobar holesterol i lipoprotein niske gustine (LDL) “loš holesterol” . Razlog za takvu podelu je u tome što se loš holesterol “lepi” na arterije i njegovim nagomilavanjem dolazi do povišenog krvnog pritiska i ostalih kardiovaskularnih problema dok “dobar holesterol” uklanja loš, tačnije vraća ga u jetru na razgradnju.

1. Ishrana za holesterol

Hrana koja sadrži veću količinu lošeg holesterola je većina hrane koje ste za praznike uneli, počev od pečenja, crvenog mesa, pa sve do majoneza iz Ruske salate…Preporuka je da zamenite namirnice sa lošim holesterolom za one sa dobrim. Za početak, izbegnite brzu hranu, pogotovo duboko prženu na ulju kao što je pomfrit ili pohovano meso koje pored ulja sadrži i brašno. Ako ste navikli želudac na veću količinu hrane, zavarajte glad orašastim plodovima, pre svega orahom i bedemom. Oni sadrže veliku količinu dobrog holesterola a prilično su kalorični, te vaš organizam neće trpeti naglu promenu u unosu kalorija. Umesto torti i kolača, zasladite se crnom čokoladom koja ima mnogo veću količinu antioksidansa a ne sadrži mlečne masti.

2. Olakšajte posao jetri i ponovo uspostavite dobru crevnu floru

Alkohol i gazirani sokovi dodatno opterećuju jetru u kojoj se razgrađuju, što svakako ne olakšava normalan balans vašeg organizma, pa probajte da izbegnete sve više od čaše crvenog vina koja sadrži antioksidanse. Velike količine gazirog i šećera takodje loše utiču i na crevnu floru. Smanjenjem opterećenja jetre, ona će lakše i u većoj količini obavljati razgradnju masti i na taj način normalizovati količinu holesterola.

3. Trenirajte.

Ako niste u prilici da budete negde na planini, verovatno vam je mrsko da u gradu izadjete na bljuzgavicu ili da kod kuće trenirate. Ipak, čak i mala fizička aktivnost veoma je značajna za svaki segment ljudskog zdravlja, posebno u dvadeset prvom veku, gde je većina poslova vezana za sedenje. Treningom se jačaju krvni sudovi i arterije a studije pokazuju da je i samo pola sata pet dana u nedelji značajno poboljšalo zdravijem kardiovaskularnom sistemu. Čak i ako samo prošetate, normalizujete rad creva i poboljšavate krvotok.