10
дец

5 stvari koje treba znati o izbeljivanju zuba kod stomatologa

Kada god se odlučite za neku intervenciju koja je pre svega estetskog tipa, treba dobro da se raspitate, što kod stručnih lica, što kod onih ljudi koji su to radili.

Kod stručnih lica, odnosno kod stomatologa zbog toga da biste imali uvid kako izgleda taj proces. Sa druge strane, treba da pitate i one ljude koji su to radili da bi vam rekli kakvo je njihovo iskustvo, kakvi su efekti, da li su bili zadovoljni, da li je bilo nekih neželjenih efekata… Donosimo vam pet važnih stvari koje bi trebalo da znate ukoliko imate nameru da izbelite svoje zube.

Postoji 3 načina za izbeljivanje zuba

Verovatno ste o tome dosta i čitali, ali i ukoliko niste, treba da znate da postoje tri načina na koja može da izbelite vaše zube. Prvi je uz pomoć folija, koje vam priprema stomatolog, koji vas je prethodno pregledao i na osnovu vaših zuba izradio te folije. On vam samo daje materijal, dok vi sami kod kuće stavljate gel za izbeljivanje zuba na tu foliju, a foliju na zube. Tu foliju možete držati i u toku noći, ali naravno konsultujte se sa zubarom u vezi sa tim. Ovaj proces je važno da ponavljate desetak dana. U nekim slučajevima, tačnije ukoliko želite da boja bude bolja, onda će proces trajati i 15 dana.

Sledeća dva načina za izbeljivanje zuba su slična. Dakle, u oba slučaja se koristi vodonik-peroksid u vidu gela za izbeljivanje, s tim što se u jednom slučaju kada se ovaj gel za izbeljivanje zuba nanese koristi laser, a u drugom slučaju hladno plavo svetlo. Slične su metode, s tim što je sa laserom potrebno malo manje vremena. Gel u ovim slučajevima je veoma jak i zbog toga stomatolog mora da bude veoma oprezan.

Pre izbeljivanja je neophodno proveriti stanje zuba

Naravno da je jako važno da pre izbeljivanja dobro proverite stanje vaših zuba, da zamenite neke plombe, očistite karijes i slično. To će vam stomatolog reći i predložiti neophodne intervencije. Naravno, moguće je da se tokom pregleda utvrdi da vi ne možete da radite izbeljivanje zuba u slučaju da ste osetljivi i slično. Takođe, trudnice ne bi smele da rade izbeljivanje zuba, pre svega kao iz predostrožnosti. Još uvek nije dokazano da li ovaj postupak može biti štetan za njih.

Najbolji efekat daje izbeljivanje folijom

Najbolji efekat, tačnije najdugotrajniji efekat daje izbeljivanje folijom. Dakle, to je tretman kod kojeg se ne koristi jak gel, traje malo duže sam proces, ali su pacijenti uglavnom najzadovoljiniji tim tretmanom.

Moguća pojava pojačane osetljivosti zuba

Kada govorimo o nekim negativnim ili neželjenim efektima onda treba da znate da se kod određenog broja pacijenata javlja upravo ta preosetljivost. To može da bude osetljivost na toplo, hladno i slično, ali ona najčešće prestaje nakon dva dana.

Efekat traje jednu do dve godine od tretmana

Efekat izbeljivanja zuba traje do godinu dana ili u najboljem slučaju dve godine. To će vam reći i svaki stomatolog. Nakon toga je potrebno da opet uradite neki tretman, ali je procedura znatno kraća.