22
јул

Čemu služi dekorativni malč?

Koliko god se ljudi osećali prijatno u svom životnom ili radnom prostoru, svakako bi trebalo pažnju da posvete i uređenju spoljašnjih delova tog prostora. Bilo da je u pitanju vrt ili bašta, bilo da je reč o terasi ili balkonu, posebno tokom toplijeg perioda godine treba obratiti pažnju i na te delove prostora.

Nije dovoljno samo kupiti odgovarajući nameštaj za baštu, već se treba posvetiti i uređenju travnjaka, odnosno uzgoju cevća i drugog bilja, koje će u velikoj meri oplemeniti i taj deo prostora. Na svu sreću se na tržištu mogu pronaći brojni proizvodi, koji će ljudima biti od velike pomoći u tom slučaju.

Podloga koju koriste mnogi prilikom uređenja okućnice, ali i za saksijske biljke jeste dekorativni malč. U većini slučajeva se radi o komadima kore drveta bora, mada se malč može praviti i od drugih vrsta drveta. Međutim, smatra se da je i najtrajniji i najbolji za cveće upravo onaj, koji se izrađuje od bora.

Iako nije uopšte jednostavno prilikom kupovine proceniti od kog drveta je napravljen, trebalo bi dobro proučiti deklaraciju, prosto zato što se na njoj mora jasno navesti da li je dekorativni malč napravljen od drveta bora, uzevši u obzir da se on smatra najkvalitetnijim ili je možda korišćeno drvo topole ili neko drugo drvo. Razlog zbog koga se malč za dekoraciju izrađen od drveta bora smatra najkvalitetnijim jeste što je on i najdugotrajniji. U principu je potrebno nekoliko godina da se razgradi, što se ne može reći i za dekorativni malč koji je izrađen od na primer drveta topole.

 

Kada treba koristiti dekorativni malč?

S obzirom na to da se na tržištu može naći u nekoliko boja, to se dekorativni malč, kako mu i sam naziv kaže, koristi u većini slučajeva za dekoraciju ili saksijskog bilja ili okućnice.

Međutim, on ima i drugu funkciju, koja je u principu mnogo bitnija. Naime, kada se stavi dekorativni malč preko zemlje, bez ikakve sumnje on će sprečiti rast korova na prvom mestu. Pored toga, takav malč ima i funkciju da u zemljištu čuva nivo vlage, a u vreme zime, odnosno nižih temperatura će zaštititi od izmrzavanja koren biljke.

Kada dođe trenutak razlaganja, što je uglavnom posle nekoliko godina, dekorativni malč će na svojevrstan način i da hrani zemlju, odnosno koren biljke. Baš zato je dobro odabrati onaj malč za dekoraciju koji je izrađen od drveta bora, prosto zato što u njemu ima najviše hranjivih materija na prvom mestu, a odmah zatim i zbog toga što takva vrsta dekorativnog malča dugi niz godina može da bude korišćena pre raspada.

Svakako je dobro napomenuti i to da se danas na tržištu može naći kako dekorativni malč u jednoj boji i to crvenoj, zelenoj, plavoj, narandžastoj, crnoj i žutoj, odnosno u prirodnoj boji drveta, tako isto i šareni dekorativni malč. Za koju opciju će se neko odlučiti zavisi isključivo od njegovih afiniteta, odnosno od same okućnice ili enterijera, u kome se gaje saksijske biljke.

Treba svakako napomenuti i to da se na tržištu može naći dekorativni malč koji je sitniji, ali i onaj koji je krupni. U principu se ne može reći koja varijanta je bolja, jer mnogi smatraju da je najbolja opcija koristiti zajedno i jedan i drugi.