23
јан

Da li privatni vrtići ispunjavaju želje roditelja?

Veoma je moguće ispuniti sva očekivanja roditelja, posebno ako žele da se njihovo dece razvija u tim najmlađim godinama u manjem okruženju. Privatni vrtići nemaju tako velike grupe, kao što to imaju državni. U nekim slučajevima je to od velike koristi, pošto pojedina deca lakše prihvataju manje grupe, nego što su to grupe od preko 20 mališana. S druge strane, tu su deca, kojima je jednostavno potrebna velika grupa ili su jednostavno puni energije i prija im atmosfera sa što više dece. Na Vama je da dobro razmislite i pregledate državne i privatne vrtiće i nakon razgovora i sa svojim detetom – pronađete idealno rešenje za upis u neki vrtić.

Posetite privatni vrtić pre upisa svoga deteta

Ukoliko ste se odlučili da svoje dete upišete u privatni vrtić – pre samog upisa se i Vi sami uverite u kvalitete i organizaciju ustanove u koju ćete svoje dete da upisujete. Idite i upoznajte vlasnika, osoblje i vaspitače koji tamo rade. Kažu da je prvi utisak najbitniji, ali Vi ostanite dovoljno kako biste stekli i drugi utisak, a onda će Vam biti mnogo lakše da vidite s čime će Vaše dete imati posla. Posle Vašeg upoznavanja sa privatnim vrtićem – prenesite svoja iskustva na Vaše dete i počnite da ga pripremate za sve što ga tamo može očekivati. Takođe, skrenite pažnju svom mališanu na neke od osnovnih stvari, tj. na disciplinu, na vođenje računa o higijeni i o tome da razume zašto ga Vi ostavljate tamo sa vršnjacima, a ne ostajete i Vi s njim. Ta poslednja, odnosno psihička priprema deteta je možda i najbitnija. tada će dete početi da uviđa da i Vi kao roditelj imate svoje poslove, i da niste u mogućnosti da provedete čitav dan s njim. Dete to mora da razume, ako možda i ne uspe odmah da shvati, zamolite osoblje privatnih vrtića da priča s njim o tome i u određenom vremenskom razdoblju će tede razumeti Vašu odluku.

Dodatne aktivnosti u privatnim vrtićima

Svaki roditelj će za svoj novac da očekuje maksimalan trud, kao i maksimalno zalaganje za njegovo dete, ali i najbolji tretman koji se može dobiti. Pojedini mladi roditelji ovo mogu da pomešaju i sa onim poznatim „razmaziti dete“ klišeom. Mnogo ne uviđaju da nije potrebno sve i odmah obezbediti detetu i da detetu nije potrebno baš sve. To je deo kompleksa koje roditelji možda vuku još iz svog detinjstva, pa pokušavaju na taj način da ispune emotivnu prazninu koja je nastala u njihovim mlađim danima. Iskusni vaspitači će na to skrenuti pažnju roditeljima i ukazati im šta se može, a šta ne. Tu su dodatne fizičke aktivnosti, ekskurzije i izleti koji mogu da se organizuju u okviru privatnih vrtića. Zbog toga se i roditelji odlučuju da upišu svoje dete u privatne vrtiće jer oni nude dodatne aktivnosti koje nisu moguće ukoliko dete pohađa državni vrtić. Pored toga, vaspitači će sa Vašim detetom da rade svakodnevno fizičke aktivnosi kao što su razgibavanje, ali i pojedini elementi sporta neće biti strani, naravno, ukoliko je moguće i ukoliko ima sredstava za to.