20
јун

Da li vam se leti iz sudopere šire neprijatni mirisi?

 

Kuća može biti besprekorno čista ali ako su prisutni neprijatni mirisi iz sudopere ili odvoda, sav vaš trud pada u vodu. Neprijatni mirisi su intenzivniji kada padne kiša ili kada porastu temperature  i tada se smrad više oseća.

Za čistu sudoperu potrebno je redovno čišćenje ali i održavanje, potrebno je i da vodite računa da ne bacate ostatke hrane, jer to može biti najveći uzrok neprijatnih mirisa u sudoperi.

 

  • Zbog čega dolazi do neprijatnih mirisa iz sudopere?

Ono što je važno jeste da su neprijatni mirisi gotovo uvek posledica zagušenja sudopere. Neprijatni mirisi potiču od naslaga koje su se vremenom nataložile na zidovima cevi. Kako su nalsage postajale sve deblje i deblje, intezitet neprjatnih mirisa je postao jači. U letnjem periodu kada su temperature visoke, dolazi do većeg inteziteta tog smrada.

Ostaci hrane koji u kontaktu sa vodom bujaju i ne mogu da prođu kroz odvod, stvaraju naslage u sve većoj meri. Te naslage sve više sužavaju prostor, kroz koji voda koju pustite u sudoperu može da prolazi a kada se taj prostor popuni, voda više ne može da prolazi i vraća se nazad, što mi vidimo kao zadržavanje vode u sudoperi. To je znak zapušene sudopere i jedino rešenje je otpušavanje sudopere

 

  • Koja sve rešenja postoje za zapušenu sudoperu?

Kada je otpušavanje sudopere u pitanju, postoji više rešenja. Neka rešenja su manje a neka više efikasna. Sve zavisi od toga koliki je stepen zagušenja. Kako bi utvrdili tačan stepen zagušenja, neophodno je da angažujemo vodoinstalatere, koji će savreenom detekcijom utvrditi stepen i mesto zagušenja. Detekcija se radi putem specijalnih kamera za detekciju, a one daju jasne i precizne informacije o stanju u cevima. Za stambene objekte i domaćinstva, uglavnom se koriste optičke kamere, koje prikazuju informaciju na ekranu.

Vodoinstalater putem snimka može videti kakvo je zagušenje sudopere nastalo i odabrati pravi način za otpušavanje sudopere.

 

  • Ručno otpušavanje sudopere:

Većina ljudi kada se suoče za neprjatnim  mirisima, obično shvate da je sudopera zapušena. Mnogima je najlakše da izaberu jednostavan način za otpušavanje sudopere, a to je upotreba kućnih rastvora, koji se prave od sode bikarbone, soli, sirćeta, limuna. Varijacije su različite a ovo su neki od glavnih sastojaka tih rastvora, koji se ubacuju u odvod i slivnik sudopere, a ztaim prelivaju sa vrelom vodom. Potrebno je sačekati nekoliko sati i zatim proveriti da li voda prolazi kroz slivnik.

Mnogi misle da će na ovaj način rešiti problem neprijatnih mirisa, pa u prodavnicama redovno kupuju preparate za održavanje slivnika čistim i odgušenje sudopere i drugih odvoda.

 

  • Otpušavanje hemijskim preparatima i ručnim rastvorima:

U prodavnicama se može naći veliki broj preparata za održavanje slivnika i otpušavanje sudopere. Neki od njih su u obliku tableta, tečnosti, štapića. namenjeni su za ubacivanje u odvod i imaju funkciju održavanja odvoda i otklanjanje neprijatnih mirisa. Činjenica je sa ovi preparati jesu dobri ali samo za održavanje i lepši miris u kući. Ukoliko je došlo do težeg zagušenja, ova vrsta otpušavanja neće biti dovoljna.

 

  • Ručno otpušavanje uz pomoć vodoinstalatera:

Kada vodoinstalater proceni da je zagušenje slabije, može se odlučiti za ručno odgušenje sudopere. To je način odgušenja u kome se koriste alati i pribor, vodoinstalaterske sajle za otklanjanje površnih zagušenja. Ovaj vid otpušavanja sudopere je koristan, ali je kratkog daha.

  • Mašinsko otpušavanje sudopere:

Mašinsko otpušavanje sudopere je jedino efikasno i trajno rešenje, kao za uklanjanje svih naslaga iz cevi i slivnika, tako i za uklanjanje neprijatnih mirisa.

Vodoinstalateri se opredeljuju za ovaj tip odgušenja, kada procene da su cevi zagušene, a da se voda vraća u sudoeru.

Ukoliko imate ovu situaciju, sudopera neće biti u potpunosti prohodna dok se ne uradi mašinsko odgušenje. Na ovaj način se cevi detaljno ispiraju od naslaga koje su nastale u njima, a neprijatni mirisi dolaze od tih naslaga.

Mašinski se ispiraju sve naslage odnosno uzroci neprijatnih mirisa u potpunosti, dok se ručnim putem uklanja samo tzv. čep koji je doveo do zagušenja.

Mašinsko otpušavanje sudopere može se raditi voma vozilom, mašinama pod pritiskom, a nekada je potrebno uraditi i celu kuhinjsku vertikalu. Kada se naslage eliminišu više neće biti neprijatnih mirisa. Tek nakon detaljnog mašinskog odgušenja možete koristiti preparate za održavanje mirisa u odvodima, koje možete naći u prodavnici.

Još je važnije ako povedete računa o tome da u sudoperu ne bacate ostatke hrane, ulja i talog od kafe i ništa što ne može da se rastvori u vodi.

Jedino na takav način vaša sudopera će ostati trajno čista, bez neprijatnih mirisa i zagušenja.

Za više saveta možete se obratiti licenciranim vodoinstalaterima, koji će vam uvek dati korisne i dobre savete. Sačuvajte račun i garanciju, za sve sledeće usluge koje će vam biti potrebne. Kvalitetni vodoinstalaterski servis rade 24 sata, svaki dan, praznicima i nedeljom. Zato nemojte čekati da neprijatni mirisi potraju i da se situacija dodatno zakomplikuje.