7
феб

Folije za pakovanje – sve na jednom mestu o vrstama, prednostima i primeni

Čini se da nikada nije bilo jednostavnije pakovanje neke robe za koju je potrebno da se obezbedi siguran transport, zaštita od oštećenja i habanja, i bezbedno putovanje uz najmanje moguće napore. Folije za pakovanje imaju i važnu funkciju u skladištenju nekih proizvoda i godinama unazad njihova primenljivost i korisnost se ne dovodi u pitanje. U zavisnosti od svrhe za koju vam je potrebna, predmeta koji pakujete, da li ga transportujete ili skladištite i njegove veličine i oblika zavisiće i odabir folije za pakovanje. Danas je dostupno više različitih folija, od raznih proizvođača i različitog načina korišćenja, a mi vam u nastavku predstavljamo tri – pucketavna folija, streč folija i LDPE folija. 

Pucketava ili ,,air bubble“ folija

Jedna od verovatno omiljenih stvari dece za igru (a i kod nekih odraslih) jeste upravo narodski nazvano pucketava folija, odnosno izvorno ,,air bubble“ folija što bi u prevodu sa engleskog jezika značilo da se radi o folija sa vazdušastim mehurićima. Osnovna uloga ove folije je zaštita lomljive robe prilikom transporta. Jednostavna je za upotrebu i lako se prilagođava svakom obliku proizvoda ili robe, a i teško se cepa. Građevinska industrija takođe je prepoznala  značaj ove vrste folije koju često koriste kao dobar izolacioni materijal sa kojim je rukovanje jednostavno. Može biti jednoslojna ili višeslojna u zavisnosti od toga za šta vam je potrebna. Kod nas je još poznata i pod nazivima vazdušna folija, pucketavi najlon i ,,puc puc“ folija, a jasno je otkud baš ovakvi nazivi za ovu folija koja mnogima nakon otpakivanja proizvoda služi za razonodu. 

Streč folija

Steč folija kakvu mi danas poznajemo i koristimo čak i u svakodnevnim životnim aktivnostima nije ista ona koja je postojala pre četrdeset godina kada se pojavila na tržištu. Iako je streč folija zadržala svoju prvobitnu namenu i svrhu, a to je ona zaštitna, ona je danas visoko rastegljiva, providna i pruža dobru lepljivost koja omogućava laku upotrebu, a uz to je i vodootporna. I pored toga streč folija ima toliku snagu, da kada se tako obmota oko palete, proizvoda, ili više kutija, može da osigura da upakovana roba bude sigurna i čvrsto umotana, zbog pritisaka koje ima sa svih strana upakovane robe. Streč folija je našla svoje mesto u domaćinstvima, ali i u velikim proizvodnjama i lokalnom i međunarodnom transportu robe. Postoji ručna i mašinska streč folija, a samo ime kaže koja je razlika između njih, a to su pre svega oblast primene i način primene. Može se reći da je streč folija danas najčešće korišćena ambalaža za pakovanje proizvoda koji se transportuju. 

LDPE termoskupljajuća folija

Samo ime ove folije govori vam o njenom sastavu i primeni, ali da pojasnimo radi se o foliji koja se pravi od polietilena niske gustini koji omogućava da se folija skupi nakon izlaganja visokim temperaturama kako bi što bolje prijanjala uz upakovani proizvod. Rastegljiva je i elastična, proizvodi se u providnoj varijanti. Kao i prethodno pomenute folije ima zaštitnu funkciju, vodootporna je i ekološki prihvatljiva (može da se reciklira). Pored toga zapakovanu robu štiti od spoljnih uticaja, prašine i prljavštine, te od mogućih oštećenja. U zavisnosti od posla za koji vam je potrebna, postoje kao i ostale u različitim veličinama i oblicima.