27
окт

Gubitak zuba – nisu samo stariji ugroženi

S obzirom na to da kod nas vlada već godinama loša briga o oralnoj higijeni, ne čudi to što imamo stanovništvo koje ili nema svoje zube ili nosi veštačke vilice.

Nedostatak zdravstvene kulture čiji je jedan od osnovnih postulata  preventivno delovanje, ono je što je dovelo do takve situacije, i možda najzaslužniji što se volimo kao bezuba nacija. Međutim, ponekad i pored sve brige o zubima, dođe do gubitka zuba, i to u mladom dobu, što se najčešće pripisuje lošoj genetici.

Šta dovodi do gubitka zuba

Da li spadate u one koji idu zubaru samo kada zub zaboli? Ako je odgovor da, onda ste verovatno u problemu, jer bol nije nešto što se nužno javlja kada zub zahvati karijes, najveći neprijatelj lepog osmeha. Vrlo često se dešava da se pojavi a da toga nismo ni svesni – ne vidimo nikakvu crnu tačku na zubu, ne primetimo nikakvu rupicu, a karijes je ipak napao zub. Karijes i kamenac su nešto što, ako se ne tretira na vreme, može dovesti do ispadanja zuba ili do tako lošeg stanja da mora da se izvadi hirurškim putem. Da se razumemo, zubari pribegavaju vađenju zuba tek onda kada zubu zaista nema spasa i kada može da napravi još goru situaciju u vilici ako se ne izvadi.

Svakome odgovarajuće proteze za zube

Kako ima različitih pacijenata i potreba, tako postoji i više vrsta proteza za zube. Parcijalne, totalne i skeletirane – najčešće su vrste koje se ugrađuju i pokrivaju sve situacije u vezi sa gubitkom zuba. Parcijalne se stavljaju kada nedostaju samo neki zubi, dok totalna pokriva gubitak svih zuba u vilici. I jedne i druge mogu biti skeletirane, odnosno ojačane metalom, odnosno poseduju metalnu osnovu. To su proteze za zube koje se skidaju i stavljaju. S druge strane, zarad veće sigurnosti, a naravno i ako finansije dozvoljavaju, mogu se ugraditi imlanti sa mostovima, koji predstavljaju fiksno rešenje. Za mnoge ova verzija je prijemčivija jer ne postoji bojazan da se veštačka proteza neće prilagoditi vilici i da će posle nekog vremena početi da spada. Iako i za to postoje rešenja (kreme za fiksiranje i slično), implanti su ipak mnogo komfornije rešenje.

I nakon stavljanja proteze za zube, higijena je obavezna

Da se razumemo, veštačka vilica uopšte nije jeftina investicija, ali daleko da se bez nje može kada je situacija takva da je pacijent ostao bez svojih zuba. To nas upućuje na zaključak da je potrebno i očuvati ih da budu što dugotrajnije. Bez obzira na materijal od koga su napravljene, ukoliko se o njima ne vodi računa, može se desiti da će vam vrlo brzo zatrebati druga. Kako to nisu pravi zubi, potrebno je održavati ih četkicama i pastama za posebnu namenu, a ne onim za prirodne zube. I na proteze za zube utiče i hrana i piće koji se konzumiraju, te je potrebna i dodatna nega i higijena, naročito ako se skidaju tokom noći i stoje u vodi, za koju se preporučuje da bude destilovana. Sve to naročito važi kod parcijalnih proteza, gde se briga usmerava i na prirodne i na veštačke zube.