28
сеп

Ishrana tokom posta na vodi – neopravdana noćna mora gurmana

Gurmani i sladokusci post na vodi doživljavaju kao ‚‚noćnu moru.’’ A da li je to opravdano? Nije.

Preporučljivo je povremeno odraditi dekstoksikaciju tela. U narodu poznatiji izraz ‚‚ispostiti organizam.’’ Svakodnevno jedemo i unosimo različitu vrstu hrane, prerađene namirnice, tečnost u obliku sokova, kafe, alkohola… Sve to dovodi do nagomilavanja štetnih materija u našem organizmu te je iz tog razloga neophodno povremeno očistiti telo.

Alarm koji poziva na post na vodi

Ne morate čekati očigledne pokazatelje da ste ‚‚puni’’ toksina da bi se ‚‚bacili’’ na post na vodi. Ali ukoliko kod sebe primetiti učestalu malaksalost i umor, nadutost, tamnije podočnjake, gubitak koncentracije, loše varenje, česte prehlade i pad imuniteta onda ste stasali za detoksikaciju.

Moć sirove hrane

Jednostavno rečeno, sirova hrana je hrana koja nije hemijski i termički obrađena. Na taj način zadržava ‚‚pun život’’. Sirovu od termički obrađene hrane razlikuje to što ona zadržava veliki broj korisnih sastojaka, vitamina, enzima. Za najveći broj voća i povrća važi da je bolje jesti presno, nego obrađeno. Istorija sirove hrane, iako ima korene u dalekoj prošlosti, sa razvojem civilizacije biva potisnuta tj. prehrambeno-tehnološka industrija ulazi u naše živote. Naravno dolazi i do planetarnih promena, bržeg načina života, konstantnog povećanja broja stanovnika, ratova… Hrana postaje tretirana, obrađivana i konzervirana. Kako bi se produžila njena dugotrajnost, uvode se novi trendovi, pomeraju se granice u prehrambenoj industriji i uvode nove tehnologije. Produžava se životni vek hrane, ali to za posledicu ima snižavanje njenog kvaliteta.

Šta se ubraja u sirovu hranu?

Logično je da tu najpre spada sirovo voće i povrće u svom organskom obliku, zatim semenke, orašasti plodovi, fermentirana hrana, kao i tzv. superhrana. Superhrana je noviji temin, sa starim ali zaboravljenim, korenina. Nju pre svega čine alge, koreni i egzotične bobice. Superhrana uglavnom vodi poreklo iz egzotičnih ili teško dostupnih delova sveta, kao što su visoki planinski venci Anda, Himalaja, Tibet, šume Amazona i drugih dalekih predela. Mnogi bi pomislili još jedan novi trend. Čak i da jeste, bitno je da daje dobre rezultate i da ova hrana poseduje visoku nutritivnu vrednost. Čia semenke i godži bobice su su samo neke od najpoznatijih namirnica među superhranom.

Suština posta na vodi

Suština posta na vodi kada je ishrana u pitanju je da umereno termički obrađenom hranom, kao što je kuvanje različitih vrsta povrća, spremanja kompota, voćnih salata, pravljenja različitih integralnih pogača, šejkova, čajeva i smutija pokrenete organizam. Privremeno ‚‚zavrnite slavinu’’ dotoku emulgatora, stabilizatora, štetnim masnoćama, mesu sumnjivog odgoja i porekla. Zaboravite na različite vrste sećera, ulja i kafu, i pročistite svoje telo. Potrudite se da ovo zaista bude vodena detoksikacija te privremeno zaboravite i na mleko i mlečne proizvode. Kombinujte hranu po sopstvenom izboru jer najbolje znate šta volite da jedete. Iznenadićete se da i hrana na vodi, uz dodatak biljnih i organskih začina, može biti vrlo ukusna.

Post na vodi ojačaće i vašu volju koja je neophodna da uspete u ovom poduhvatu. Dakle i mentalno snažniji bićete spremni da se upustite u nove bitke koje su pred vama. A vaše telo će vam biti zahvalno.