16
мај

Isticanje zastave Srbije – Sve što treba da znate

U Srbiji postoje narodna i država zastava. Šta to znači?

Srpska trobojka bez grba jeste narodna zastava i ona se može videti tokom sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, poput srpske svadbe ili slavlja na ulicama nakon pobede naših sportista. Međutim, državna zastava sadrži osim tri polja boja i grb Srbije i ona se može isključivo naći na državnim ustanovama, školama, fakultetima, a nose je i nacionalni timovi.

No, malo ko zna da postoji zakonom definisan propis kako se ističe zastava Srbije. Da, da zakonom je definisano da zastava mora da bude pod uglom od 90 stepeni i da se uspravno vijori. Često to u praksi nije slučaj, a iako komunalna policija ima ovlašćenja da kontroliše isticanje zastave Srbije, retko kada to i radi.

Ali, srpska trobojka kod građana budi posebne emocije, pogotovu ako se vidi u nekim stranim zemljama ili u zemljama regiona. A za region vezane su brojne zanimljivosti.

Region i isticanje zastava

Prema istraživanjima iz 2017. godine građani Bosne i Hercegovine, pogotovu građani Republike Srpske nikako se ne identifikuju sa žutom-plavom zastavom BiH. Promenom imena Makedonije početkom 2019. godine nije promenjena zastava. Tako je Severna Makedonija zadržala zastavu koju je imala i pre promene imena. Zanimljivo je da zastava Evropske unije ne može da se zapali, jer je sačinjena od materijala koji ne može da gori, a to je propisano standardima Brisela.

Kada građani koriste zastavu?

Proslava, putovanje kod rođaka ili prijatelja u inostranstvo ili svadbe su prava prilika kada se može videti zastava Srbije. Mnogi je prijateljima u inostranstvo nose kao poklon, a postoji razlika u izradi zastava za državne institucije i za poklone prijateljima.

Kod izrade zastava za državne institucije, ambasade u zemlji i svetu ona je sačinjena od duplog satena. Međutim, za spoljnu upotrebu koristi se sintetika i od nje se zastava izrađuje, jer sintetika može da podnese i vetar i kišu. Ako je reč o narodnoj zastavi, njen životini vek je oko godinu dana, ali ipak sve zavisi od vremenskih uslova i upotrebe. Među kupcima ima i mlađih, jer se nekako prema srpskoj trobojci svi ophode sa poštovanjem. Ali, ima i onih koji još uvek vole poetokraku, pa i zastavu sa petokrakom.

Neko voli petokraku, a neko krunu!

Iako postoje ozbiljne firme koje se bave proizvodnjom zastavi, nažalost nacionalni simboli danas se mogu pronaći i kod uličnih prodavaca. Do pre skoro jedne decenije zastave Srbije nisu bile tako lako dostupne svima. Ranije je posebno teško bilo pronaći zastavu koja sadrži petokraku ili slogan za kralja i otadžbinu. No, među ljubiteljima ovakvih zastava jesu zapravo nastalgičari koji ih kupuju najviše iz patriotskih razloga, pa je čuvaju za specijalne prilike, poput utakmica ili nacionalnih proslava.

No, ima i onih koji traže dobro poznatu zastavu za crvenom petokrakom u sredini. Proizvođači zastava kažu da građani više traže zastave sa petokrakom nego sa grbom, jer mnoge petokraka podseća na neka prošla, tzv. zlatna vremena gde je bilo važnije kakav si čovek nego koje si nacionalnosti. No, ukusi su različiti i kako naš narod voli da kaže o njima se ne raspravlja.