16
сеп

Izbegnite 5 naizgled bezazlenih grešaka prilikom vežbanja

Ako ste ljubitelj bicikla i rado se vozite po gradu, sobni bicikl bi zapravo bio mačji kašalj za vas. Međutim, da li je to tako? Jednostavno pedaliranje nije dovoljno da biste uspeli pravilno da vežbate na sobnom biciklu. Možda zapravo niste ni svesnih svojih grešaka, a te greške mogu smanjiti efikasnot treninga i još gore mogu dovesti do povreda. U nastavku teksta ćemo se upravo baviti najučestalijim greškama u toku vežbanja. 

5 grešaka koje treba izbegavati za najbolje rezultate na svom sobnom biciklu

Greska 1: Vožnja na nepravilno podešenom biciklu

Vezbanje na nepravilno podešenom biciklu može smanjiti efikasnost vašeg vežbanja, i prednosti vežbanja u zatvorenom prostoru i povećati rizik od povreda. 

Ukoliko je sedište previsoko namešteno onda se kolena naprežu usled čega može doći do povrede kolena, leđa i kukova, a ako je sedište previše nisko namešteno onda može opteretiti lumbalni deo i kolena takođe. 

Greška 2: Zaboravljanje na disanje

Pravilno disanje je temelj svih vežbi uključujući i vožnju sobnog bicikla. Svaki put kad udišete, pluća unose kiseonik, koji mišići vašeg tela koriste kao gorivo. U toku vežbanja mišićima je potrebna dodatna energija što povećava potrebu za kiseonikom. Udahnite i izdahnite kroz nos tokom vežbi umerenog intenziteta, a udišite na usta kada su u pitanju vežbe visokog intenziteta. Spori i duboki udisaji pomažu važem telu da se smirite, ali pomažu i oporavku u toku hlađenja ili istezanja. 

Greška 3: Vežbanje u lošoj formi

Nemojte misliti da je kondicija nebitan faktor kada je u pitanju vožnja sobnog bicikla jer, svako ko je u lošoj formi dobiće bolove i upalu mišića nakon jednog treninga. Loše držanje i stav mogu sprečiti mišiće da dobiju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za sagorevanje glukoze. Potrudite se da održavate opušteni položaj u sedlu kako ne se ne biste povredili. Uspravni položaj omogućava lakše dopremanje kiseonika dok naginjanje steže vaša pluća i time smanjuje količinu vazduha koju možete udisati. Nepravilan položaj ramena i glave takođe može uticati na ograničeni protok vazduha u pluća. 

Greška 4: Preveliko oslanjanje na ručke

Previše oslanjanja na ručke može dovesti do stanja biciklističke paralize. Ovo se najčešće događa ukoliko osoba koja trenira nije u dobroj formi, te prilikom treninga opterećuje ruke. Pored utrnulosti, osoba se susreće sa bolom, grčevima, nespretnošću i slabošću, a to može dovesti i do toga da slabije pokrećete zglob. Simptomi biciklističke paralize rezultat su pritiska na ulnarni nerv koji iz kičmene moždine prelazi na ruku, pa se bolovi javljaju u šakama, podlakticama i laktovima. Stanje se može razviti nakon prevelikog oslanjanja na ručke ili ako se pretera sa treningom. 

Greška 5: Premalo ili previše otpora

Odgovarajuća količina otpora pomaže u izgradnji mišićne mase. Većina onih koji vežbaju na sobnom biciklu više vole brzinu nego otpor i na taj način izbegavaju bilo kakav vid napetosti. Drugi se pak biciklisti previše okreću napetosti i opterećivanju mišića čak do te mere da se izlažu riziku od povrede kolena ili manje važno oštećenju sobnog bicikla. Dodavanje previše otpora takođe otežava okretanje pedala što zaista oduzima svu zabavu, ali i korist od voženja sobnog bicikla.