4
јан

Izlet u Muzej Jugoslavije

Želite bolje da upoznate ne tako davnu prošlost kako biste na pravi način razumeli sadašnjosti i mudro zakoračili u budućnost? Bilo bi sjajno da to upoznavanje bude spontano, neopterećujuće, zabavno i bez listanja gomile knjiga, zar ne?

Zato su tu muzeji, koji vas prijateljski potapšu po ramenu, požele dobrodošlicu i uvuku vas u svoj svet. Dok se osvrnete oko sebe, već ste stari znalci, upoznati sa tajnama i zanimljivim detaljima jednog vremena. Takav je Muzej Jugoslavije, svojevrsna vremenska kapsula koja će vas postepeno voditi kroz prošlo vreme neodvojivo od savremenog doba. 

Neki predmeti u zbirkama ovog muzeja su od izuzetne istorijske, umetničke i materijalne vrednosti i deo su svetske kulturne baštine. Drugi su jedinstveni, kao što je zbirka štafeta, a treći najveći te vrste u našoj državi poput foto-arhiva.

U Muzeju Jugoslavije tako možete videti srebrni pribor za pisanje, dar Džona Kenedija, kamenčiće sa Meseca koje je Titu poklonio Ričard Nikson, ali i filigranske gusle koje je Maršalu darovao Odbor Socijalističkog saveza Nikšića. 

Istorija muzeja

Želite bolje da upoznate ne tako davnu prošlost kako biste na pravi način razumeli sadašnjosti i mudro zakoračili u budućnost? Bilo bi sjajno da to upoznavanje bude spontano, neopterećujuće, zabavno i bez listanja gomile knjiga, zar ne? Zato su tu muzeji, koji vas prijateljski potapšu po ramenu, požele dobrodošlicu i uvuku vas u svoj svet. Dok se osvrnete oko sebe, već ste stari znalci, upoznati sa tajnama i zanimljivim detaljima jednog vremena. Takav je Muzej Jugoslavije, svojevrsna vremenska kapsula koja će vas postepeno voditi kroz prošlo vreme neodvojivo od savremenog doba. 

Neki predmeti u zbirkama ovog muzeja su od izuzetne istorijske, umetničke i materijalne vrednosti i deo su svetske kulturne baštine. Drugi su jedinstveni, kao što je zbirka štafeta, a treći najveći te vrste u našoj državi poput foto-arhiva.

U Muzeju Jugoslavije tako možete videti srebrni pribor za pisanje, dar Džona Kenedija, kamenčiće sa Meseca koje je Titu poklonio Ričard Nikson, ali i filigranske gusle koje je Maršalu darovao Odbor Socijalističkog saveza Nikšića. 

Kuća cveća 

Kuća cveća je sagrađena 1975. godine kao zimska bašta u neposrednoj blizini predsednikove rezidencije, a danas jedno od najznačajnijih mesta vezanih za sećanje na socijalističku Jugoslaviju i Josipa Broza Tita koji je ovde sahranjen.

Stalna postavka u Kući cveća danas se sastoji od spomen-sobe i izložbenog dela u kome se nalaze lokalne, republičke i savezne štafetne palice koje je omladina Jugoslavije nosila povodom Dana mladosti – Titovog rođendana, koji se proslavljao 25. maja.

Stari muzej

U njemu su se nekada čuvali pokloni koje je Tito primao prilikom brojnih susreta sa državnicima iz raznih zemalja, ali i darovi koje je dobio od predstavnika različitih državnih organizacija, lokalnih zajednica, udruženja… Ovaj prostor je za vreme Memorijalnog centra adaptiran u izložbeni i otvoren za publiku postavkom poklona iz etnografske zbirke.

Kada je koncept stalne postavke u pitanju, cilj je tzv. Jugoslavija u 100 predmeta, kako bi se prikazali ključni fenomeni i procesi, kulturne forme i simbole koji čine jugoslovensko nasleđe uopšte.

Danas ovde možete videti eksponate koji predstavljaju poklone razmenjene na visokom državnom nivou i kao takvi simbolizuju identitete različitih država i kultura. Zatim tu su lični predmeti Josipa Broza poput oružja i opreme, kao i različitih povelja i priznanja. Posebno je interesantna zbirka 4. maj koju čine predmeti pristigli nakon Titove smrti.

Muzej kao rođendanski poklon Titu

Muzej 25. maj je izgrađen 1962. godine i predat Josipu Brozu Titu kao poklon od grada Beograda za njegov 70 rođendan. Ovo je prvi namenski projektovan i građen muzej u Beogradu. Izgrađen je sa namerom da se u njemu izlažu, čuvaju i istražuju pokloni koje je Tito dobijao iz raznih krajeva zemlje i inostranstva. Jedan je od retkih primera total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je jednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.

U 16 različitih zbirki bio je raspoređen fond od 200.000 eksponata. Arheološka zbirka imala je 112 eksponata, zbirka oružja 177, a zbirka primenjene umetnosti 2075.  Osnivanjem Memorijalnog centra Josip Broz Tito, ovaj muzej je dobio ulogu ulaznog i izlaznog objekta velikog memorijalnog kompleksa.

Uz stručno vođenje saznajte više

Svake subote od 11 na engleskom odnosno od 12 časova na srpskom jeziku možete dobiti stručno vođenje kroz kompleks muzeja. Vođene ture koje kreću od kapije Muzeja i nastavljaju se kroz Park skulptura do Kuće cveća idealna su prilika za posetioce da na pravi način dođu do svih relevantnih informacija – bilo da žele da saznaju više o istorijatu same institucije, da nauče nešto o Jugoslaviji, ili da podele svoje uspomene i sećanja na Jugoslaviju. 

Napravite jedan drugačiji izlet i proverite zašto je Njujork Tajms stavio Muzej Jugoslavije na listu turističkih atrakcija koja se ne sme propustiti kada boravite u Beogradu. Za tu priliku, predlažemo da iskoristite mogućnost iznajmljivanja stanova na dan, i u prijatnom ambijentu lagano sumirate utiske sa jedinstvenog muzejskog proputovanja kroz Jugoslaviju.