4
јун

Izolacija doma – da ili ne?

Kako biste okarakterisali kuću bez fasade? To je isto kao da imate rupu koja nema dno. Iako se čini da je fasada skupa, investiranje u nju se isplati u narednih nekoliko godina od ugradnje. Treba napomenuti, jer mnogi ne znaju da fasada štedi i energiju i novac. Ako niste razmišljali o njihovoj ugradnji, vremena još imate, a već na jesen je pravi trenutak da svoje ideje realizujete.

Jeste li znali da se gubi negde oko trećine toplote ukoliko vam zidovi doma nisu izolovani? Kada postavite fasadu, dom će vam biti topliji, a računi za struju manji, jer zahvaljujući dobro izolovanim zidovima štedi se energija. Ako se pitate da li izolacija treba da bude tačno koliko je propisana ili može da bude deblja, onda svakako treba da znate da ćete od debljihe fasada imati više koristi i bolji efekat.

Kada se postavi pitanje zašto je potrebno staviti izolaciju na zgrade, razlog nije samo estetske prirode. Naime, osnovna funkcija fasade jeste zvučna i toplotna izolacija, a kada govorimo o estetskoj funkciji primetno je da zgrade koje imaju fasade izgledaju lepše i upečatljivije. Da biste odabrali adekvatne fasade za vaše domove, trebalo bi znati da fasade moraju biti izdržljive, jer je važna njihova otpornost na kišu, visoku temperaturu, mraz, vetar, sneg i sve druge vremenske uslove.

Bilo da su fasade od stiropora ili vune važno je napomenuti da se zahvaljujući ovoj vrsti izolacije smanjuju troškovi, a prilikom njihove ugradnje ne morate da brinete, jer se vaš dom neće dodatno opteretiti.

Vrste termoizolacije

Postoji nekoliko sistema za izolaciju jednog obekta. Najpre se ovi sistemi podeliti na beskontaktne i kontaktne sisteme termoizolacije. Kontaktni sistemi predstavljaju izolaciju koja se pričvršćuje za sam zid objekta drektno sa spoljašnje strane i ona se preporučuje za zgrade, kuće i manje objekte. Beskontaktni sistemi se koriste tokom ugradnje izolacije na velikim objektima. Kada su u pitanju fasade koje se direktno stavljaju na zid objekta sa spoljašnje strane razlikujemo fasade napravljene od kamene vune, stirodura ili stiropora.

Pošto se postavljaju sa spoljašnje strane, kontaktni sistemi termoizolacije ugrađuju se tako što se pripremi površina zida na koju se ugrađuje termo ploča od materijala od koje su fasade (kamena vuna, stirodur, stiropor), a vezuje se i pričvršćuje za zid tiplom ili se koriste lepkovi i armaturne mrežice. Bez obzira koje fasade koristite i da li vam služe lepkovi ili mrežice za njihovo spajanje, trebalo bi znati da se na kraju stavlja malter koji je dekorativan.

Takođe, treba napomenuti da je najbolje vreme za postavljanje fasade jesen, jer tada nastupaju optimalne temperature. Raspon temperature trebalo bi da se kreće između 16 i 22 stepena, a ugradnja fasade traje oko 7 dana. Naime, neophodno je sačekati da se lepkovi ili mrežice osuše kako treba, ali nisu samo lepkovi razlog. Sve zavisi i od broja majstora, organizacije rada, jer ako su se lepkovi osušili, a majstori nisu došli na posao, od rada nema ništa.

Optimalna temperatura za ugradnju izolacije može da bude i u proleće, ali svakako treba obratiti pažnju ne bude više od 22 stepena, jer je važno zadovoljiti sve tehničke uslove da bi na kraju sve ispalo kako treba.