13
окт

Jačanje imuniteta za dobro zdravlje – šta raditi?

Imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam organizma koji pri svakom napadu određenog virusa, bakterije, mikroorganizma, pruža otpor i adekvatan odgovor u službi odbrane od bolesti. Kada je imunitet snažan i stabilan ima mogućnost da odbrani organizam u potpunosti ili da učini da simptomi ne budu jaki, da period bolovanja lakše prođe. Onda kada je imuni sistem narušen, onda odgovor odbrane izostaje, pa i najobičnija prehlada postaje noćna mora. Zato je jačanje imuniteta broj jedan na spisku potrebnog za dobro zdravlje. 

Kako ojačati imunitet? Odgovora na ovo pitanje je nekada čak i previše. Svakodnevno ponašanje prema sebi i svakodnevni događaji utiču na snagu imuniteta, pa ako i sami osećate da je poljuljan, evo šta treba da radite i šta je važno da menjate.

Smanjite dozu stresa

Nervoza, sekiracija, svakodnevni stres, ozbiljno utiču na opadanje imuniteta. Nekada kao odgovor na stres dolaze osipi, groznice na usnama, suva koža, a sve to je u stvari jasan pokazatelj da je imuni sistem u opadanju i da nema snagu da vas brani. Zato je važno da izbegavate stres kada god možete i da naučite da se nosite sa njim. Ne može se stres uvek zaobići, ali odbacivanje nepotrebnog od sebe, nedozvoljavanje da vas poremeti nešto što nije u vezi sa vama ili nešto na šta ne možete direktno da utičete, pola je zdravlja.

Balansirana ishrana

Način ishrane koji je balansiran, svodi se na većinski zdrave namirnice, mnogo voća i povrća, hranljivih materija, nije put do dobrog izgleda, već put do dobrog osećaja i dobrog zdravlja. Za jačanje imuniteta je od najveće važnosti njegovo prirodno ojačavanje, a to je najpre putem ishrane. Voće, povrće, meso, sveže namirnice, posebno domaće, dosta vode, čajevi… Sve to zajedno čini da osećate snagu u svakom danu, da niste tromi i da niste bolesni. Brza hrana, prekomereno konzumiranje slatkiša i grickalica, ma koliko sve to bilo ukusno, čini da se najpre osećate pospano, teško pokretljivo, a loše utiče na odbrambeni mehanizam koji nazivamo imunitetom. 

devojka jede hranu za imunitet

devojka jede hranu za bolji imunitet

San i fizička aktivnost

Dobro zdravlje zahteva kvalitetan san i fizičku aktivnost. Kvalitetan san je san noću koji je kontinuiran nekih sedam do osam sati, zavisno od potrebe pojedinca. Tada se telo regeneriše najbolje i samim tim ima pozitivan uticaj na jačanje imuniteta. S druge strane, bez određene fizičke aktivnosti telo slabi. Nije potrebno da idete u teretanu i radite naporne treninge. Kada su u pitanju vežbe iskustva pokazuju da je dovoljno da budete u pokretu i osećaćete se bolje. Određene vežbe u svojoj režiji u jutarnjim časovima, lagane ili brže šetnje u trajanju do 45 minuta svakog dana, džoging, nešto je što sebi ne samo da možete, već i morate zarad zdravlja da priuštite. 

Suplementacija kao podrška imunom sistemu

Kada svoj život podesite tako da većinu stvari koje radite ne škode, već prijaju vašem zdravlju, kao što su fizička aktivnost, san, ishrana, onda ćete imati vremena i volje za mnogo drugih stvari. Dobro zdravlje vam daje energiju da radite šta želite i šta volite. Uz sve ono što prirodno možete uraditi kada je jačanje imuniteta u pitanju, tu su vam uvek i suplementi koji će pridodati ono šta fali i čega fali, čime ćete se obezbediti i uživati onda u svakom danu.