18
мар

Kada imate problema sa desnima, moguća posledica je parodontoza

Mnogo se priča o zdravlju zuba i tome koliko je važno da sprečimo pojavu karijesa. Ali isto tako treba da se govori i o važnosti zdravih desni, odnosno koliko je bitno da se i o njima staramo na adekvatan način. 

Kako prepoznati problem sa desnima

Zdrave desni se vrlo lako mogu prepoznati – one su bledoružičaste boje, i svako kome su takve desni može se pohvaliti da ima zdravu osnovu za svoje zube. S druge strane, nije baš kod svih tako – kada su crvene, otečene i krvare – to je znak da su upaljene i da postoji problem. A uzrok problema sa desnima je nakupljanje kamenca na zubima i džepovima u desnima, gde se kasnije razvijaju bakterije i usled toga dolazi do stalnih upala a onda i do parodontopatije.

Šta je parodontopatija

Kada su desni hronično upaljene i stalno krvare, s vremenom dolazi do njihovog povlačenja, a kada se desni povuku, zubi gube čvrsu osnovu i ispadnu. Tako bi se najprostije moglo objasniti šta je bolest koja je jedna od najzastupljeniji kada su zubi u pitanju – parodontopatija. 

Parodontologija – grana stomatologije koja se bavi zdravljem parodontalnog tkiva

Parodontologija spada u jednu od najvažnijih grana stomatologije – grana čiji su stručnjaci, odnosno parodontolozi zaduženi za zdravlje desni. I u ovoj oblasti stomatologije je najvažnija prevencija, ali kada uprkos njoj nastanu problemi, jako je važno dijagnostikovati bolest na vreme i odabrati pravilan pristup u lečenju. Metode i tehnike koje parodontolozi danas koriste su napredne i savremene, te je uspešnost u lečenju mnogo veća nego što je ranije bila. 

Kako preduprediti bolesti desni

Iako veoma veliki uticaj ima nasledni faktor (odnosno ako je neko u bližoj porodici bio sklon problemima sa desnima), nije nemoguće da se parodontopatija makar odloži. Naime, nekim ljudima se nakuplja više kamenca na zubima, nekima manje (to zavisi od “kvaliteta” pljuvačke, ali i od toga da li je neko pušač, ili koristi napitke i hranu koja utiču na pojavu kamenca). I to što se nekome pojavljuje više kamenca ne mora da znači da će sigurno imati parodontozu. Naime, dovoljno je da se redovno odlazi kod stomatologa na skidanje kamenca, i da se na taj način spreči njegovo taloženje u parodontalnim džepovima i stvaranje bakterija. Danas se u svrhe očuvanja zdravlja desni koriste laseri i peskiranje zuba, kao i posebni tretmani. 

Preciznom dijagnostikom do lečenja

Da bismo neku bolest izlečili, potrebno je pre svega da simptome ne ignorišemo (što nije tako teško ako odlazimo na redovne preglede i redovno skidanje kamenca). Zatim, prilikom dijagnostike potrebno je da se uradi detaljan pregled i zuba i desni, ali i da se izmeri dubina parodontlnih džepova. U preciznoj dijagnostici mnogo pomaže radiografska analiza, pomoću koje se određuje pravac lečenja. 

Šta još doprinosi parodontopatiji i njenom razvijanju

Da bi se sprečio razvoj parodontopatije, potrebno je da se zubi još od najranijih dana postave u pravilan položaj (nošenje proteze po potrebi) i da se formira pravilan zagrižaj kako bi se pravilno rasporedio pritisak na zube prilikom žvakanja. Ukoliko to nije slučaj, nastaju problemi kao što su upala desni, krvarenje i stvaranje džepova. Dakle, i to pored zubnog kamenca i plaka utiče na razvoj parodontoze.

Šta svakog dana možemo raditi da bismo sprečili parodontozu

Oralna higijena i to pravilna oralna higijena – preduslov je za kompletno oralno zdravlje. To podrazumeva korišćenje adekvatne paste i četkice za zube, tečnosti za ispiranje usta, kao i konca za zube, oralnih irigatora ili interdentalnih četkica. Tako se sprečava upala desni – gingivitis – koji ako se u tom trenutku izleči neće predstavljati osnovu za pojavu parodontoze – ta bolest se leči samo u fazi gingivitisa. Zatim, tu možemo pridodati izbegavanje loših navika, od kojih je najgora pušenje – gde nikotin izaziva pojavu kamenca na zubima. Ukoliko, na primer, neravnomerno koristimo vilicu pri žvakanju – i žvaćemo samo na jednoj strani – pritisak je samo na određenim zubima na kojima zbog toga nastaje formiranje džepova u desnima koje ih okružuju. Disanje na usta takođe spada u navike koje loše utiču na zdravlje zuba i desni.

Srećom, sa povećanjem životnog standarda, ali i većom obrazovanošću, dolazi i do toga da mladi sve više shvataju koliko je važno voditi računa o zubima i rade sve što treba kako bi sprečili da dođe do njihovog prevremenog gubitka. Neretko je njihova briga još veća ako su u bliskoj porodici imali nekog ko je još u mladosti ostao bez zuba. Iako danas postoji mnogo uspešnih metoda u rešavanju bezubosti, ništa ne može zameniti zdrav prirodan zub.