25
мар

Kada je najbolje saditi perene?

S obzirom na to da se naziv za ove višegodišnje, dekorativne biljke dovodi u vezu sa latinskom rečju „perennis“, što se prevodi kao trajan, sasvim je jasno i zbog čega se te zeljaste biljke najčešće sade. Procenjuje se da mogu opstati od 3 do 30 godina, a uz to nisu naročito zahtevne za održavanje.

Pored toga što uopšte nisu zahtevne ni po pitanju sadnje, ni po pitanju uzgoja, gotovo svaki rasadnik u ponudi ima i perene različite boje, visine i oblika, ali i veličine lista, što značajno olakšava svakome izbor.

Trajnice ili perene

S obzirom na to da je koren kod perena vrlo plitak, to je i njihova sadnja prilično jednostavna. A samim tim što se radi o prilično izvržljivim biljkama, to se one obično vrlo lako primaju. Tako da nema nikakve bojazni da će vas namučiti.

Međutim, iako je sve to tako, ni u kom slučaju ne znači da ne treba poštovati osnovna pravila kada je sadnja biljaka u pitanju. Tom prilikom je vrlo važno koristiti najpre odgovarajuću posudu ili mesto u bašti, a zatim i sa puno pažnje odabrati zemlju, odnosno đubrivo.

Koji god rasadnik Beograd da posetite, dobićete i sve potrebne informacije o postupku sadnje, ali i o tome koje se zemljište, kao i đubrivo preporučuje.

Često se preporučuje glistenjak, kao jedna vrsta organskog đubriva, ali je vrlo važno i da kvalitet zemlje za cveće u koju će odabrane perene biti zasađene bude odgovarajući.

Tokom zime perene ne moraju naročito da budu zaštićene, prosto zato što u toku zime njihov nadzemni deo istrune bez ikakve zaštite. Zatim, na proleće izdanci ovih biljaka bivaju prirodno regenerisani.

Kada treba saditi perene?

Idealno vreme za sadnju biljaka, poznatih i pod nazivom trajnice, jeste u periodu kada one miruju. Zato je najbolje to učiniti ili u vreme ranog proleća ili kasno u jesen. Sve to se odnosi na sadnju perena u vrtovima.

Ali ako odlučite da ih zasadite u saksiji, onda možete posetiti rasadnik kad god želite. U principu, ne postoji nikakvo ograničenje kada je u pitanju njihova sadnja u saksijama, već to možete učiniti u toku godine kada god to želite.

Nega i razmnožavanje perena

Kao i kod svih ostalih, manje zahtevnih biljaka, tako važi i kod perena. Osim redovnog zalivanja, potrebno je pleviti korov oko biljke i okopavati je prema potrebi. Naravno, ako je perena zasađena u vrtu.

Podrazumeva se da na zalivanje svakako utiče i teren na kome su posađene. Ukoliko posetite izabrani rasadnik Beograd, svakako možete saznati i koliko često bi trebalo da zalivate biljku, ali je pre toga potrebno da navedete na kakvom tačno terenu imate nameru da zasadite biljku ili više njih.

Ili ponovnim sađenjem ili deljenjem se razmnožavaju ove biljke. Tom prilikom je vrlo važno da bude korišćen i kvalitetan supstrat.

Uzevši u obzir da se radi o dekorativnom šiblju, ne tako retko se vrši i takozvano malčiranje, kao i kod ostalih biljaka tog tipa.

Svaki rasadnik nudi malč u različitim bojama, tako da se može uklopiti u sve vrtove. Obično se taj prekrivač izrađuje u toplijim tonovima, baš da bi bio dobar kontrast ovim biljkama i da bi sama bašta izgledala još življe.