22
апр

Kada otići na kolposkopski pregled?

Zdravlje ginekološke regije je važno tokom celog života žene i treba ga tretirati odgovorno već od ranih dvadesetih godina. Nažalost, najteže bolesti ginekološke regije poslednjih godina pogađaju i vrlo mlade osobe, a jedini uspešan vid lečenja je vazan za ranu dijagnostiku.

Rana dijagnostika raka grlića materice se oslanja na kolposkopske preglede i Papa test.

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija je veoma važna dijagnostička metoda kojom se, zahvaljujući posmatranju putem specijalnog mikroskopa (kolposkopa), pregledaju spoljašnji ginekološki organi. Veliko uvećanje (10-60 puta) omogućava uvid u promene koje se mogu videti na površinskim ćelijama organa. Kada se uoče, promene na ćelijama, pacijentkinja se šalje na biopsiju, a uzeto tkivo na histopatološki pregled kojim se dobija dijagnoza.

Budući da je grlić materice pristupačan pregledu putem kolposkopa, moguće je primetiti promene na njegovim površinskim ćelijama već u najranijoj fazi, kao i kod razvijenog maligniteta. Kolposkopski pregled se radi zajedno sa Papa testom koji je takođe namenjen ranoj dijagnostici raka grlića materice. Papa test (Papa Nikolau) podrazumeva uzimanje brisa sa grlića materice koji je prethodno pripremljen premazom sirćetne kiseline i joda. Ove dve dijagnostičke metode, kada se primenjuju zajedno, omogućavaju visok stepen sigurnosti jer jedna drugu dopunjuju.

Kako se izvodi kolposkopija?

U našoj Poliklinici dr Rončević kolposkopski pregled traje nekoliko minuta, nije bolan, može biti blago neprijatan, ali se ne izvodi sa anestezijom. Kolposkopija bi trebala da se obavlja između 8. i 12. dana menstrualnog ciklusa.

Najpre će ginekolog kolposkopski pregledati spoljašnje ginekološke organe. Zatim se uz pomoć spekuluma omogućava prikaz grlića i vrata materice. Grlić materice se premazuje 3% rastvorom sirćetne kiseline što izaziva blago bubrenje epitela i veću vidljivost eventualnih promena ćelija.

Kada se pregled završi grlić materice se premazuje Lungolovim rastvorom (povidon – jod). Budući da su zdrave ćelije (sadrže glikogen) jod pozitivne i postaju tamno braon, dok izmenjene i maligne ćelije nisu jod pozitivne i ne menjaju boju. Pomenuti potupak se naziva Šilerova proba.

Nakon kolposkopije se obično izvodi bimanuelni ginekološki pregled.

Kome je namenjena kolposkopija?

Kolposkopija je namenjena svim ženama koje rade ginekološke preglede, kao rutinski skrining na karcinom grlića materice.

Kolposkopski pregled, kao i Papa test, treba da se izvodi jednom godišnje ukoliko nema nikakvih simptoma bolesti. Ukoliko se primete manje promene na grliću materice (ranice), pri čemu je Papa test uredan, uobičajeno je da se stanje prati na svaka tri meseca, kada se obe metode ponavljaju.

Zakažite kolposkopski pregled sa Papa testom ukoliko:

 • Želite da obavite redovan godišnji ginekološki pregled
 • Imate ranu na grliću materice
 • Nakon lečenja hlamidije ili neke druge infektivne ginekološke bolesti
 • Ukoliko ste imali intervenciju uklanjanja ranice na grliću materice pre tri meseca
 • Ukoliko ste imali operaciju ili drugu intervenciju na grliću materice
 • Želite da obavite prvi kolposkopski pregled i Papa test šest meseci nakon porođaja
 • Ukoliko se pojavi krvarenje između ciklusa ili druge tegobe u maloj karlici

Kolposkopija i Papa test

Iskustvo ginekologa u našoj Poliklinici dr Rončević je pokazalo da je najbolje kombinovati kolposkopski pregled sa Papa testom u dijagnostici promena na grliću materice. Osim u prvobitnoj dijagnostici, obe metode se koriste i prilikom praćenja lečenja početnih stadijuma karcinoma grlića materice. Naime lečenje, barem kada su početni stadijumi u pitanju uključuje operativno uklanjanje uočenih promena koje su utvrđene biopsijom.

Rana dijagnostika malignih tumora (CIN I, CIN II) omogućava uspešno izlečenje, uglavnom operativnim putem ili u kombinaciji sa medikamentima.

Ukoliko se otkriju na vreme i uklone, promene se mogu ponovo javiti, tako da se preporučuje da se u narednim godinama kontrolni pregledi vrše na šest meseci.

Kolposkopski nalaz

Nakon pregleda ginekolog će napisati nalaz, koji opisuje sve što je pregled pokazao, kome se dodaje i fotografija koju prave moderni kolposkopi. Kolposkopski nalaz je gotov odmah nakon ginekološkog pregleda, dok se na nalaz Papa testa čeka uglavnom nekoliko dana.

Ukoliko je nalaz uredan, na njemu će se naći jedno od sledeća tri određenja:

 • Ektopija
 • Zona transformacije
 • Inflamatorne promene

Dok kod postojanja sumnje na malignitet stoji:

 • Leukoplakija (baza ili mozaik)
 • Atipična zona transformacije (jod negativna polja, erosio vera ili nejasan kolposkopski nalaz)

Kada se radi o razvijenom tumoru kolposkopski nalaz beleži manifestni maligni tumor grlića materice. Tada se obično radi o postojanju jasnih granica između zdravog i malignog tkiva.

Za tumačenje kolposkopskog nalaza treba se obratiti isključivo ginekologu koji je i radio pregled.

Nije preporučljivo odlagati kolposkopski pregled i Papa test jer je vreme veoma važan faktor u dijagnostici karcinoma grlića materice.

Zakažite kompletan ginekološki pregled već danas na tel: 063 384 940!

Ознаке: ,