23
јан

Kako anestezija prilikom zubarskih zahvata deluje?

Savremene stomatološke ordinacije imaju sve neophodne materijale i alate za sprovođenje i onih najkomplikovanijih intervencija. Ono što je osnova za maltene sve zahvate je upravo anestezija. Pomoću anestezije pacijenti ne osećaju bol što omogućava lekarima mirniju ruku i brži rad. U praksi je trenutno imperativ ugodnost pacijenata i to je jedan od glavnih razloga zbog čega je ovaj dodatak standardnim zubarskim uslugama postao jako popularan i zapravo neophodan. Anestezija pruža maksimalan komfor pacijentima i nudi razlog manje za brigu o tome kako će intervencija proći.

Bezbolnost

Ono što je glavni aspekt primanja anestezije i glavni razlog njenog uspona je svakako potpuna bezbolnost koju ona nudi. Uz to pacijenti znaju da ne treba da brinu o bolu i da mogu potpuno da se opuste i posvete operaciji. Uz vešte ruke koje imaju sve stomatološke ordinacije davanje ovog sredstva za bol postaje lako i bezbolno. Zapravo, mnogi pacijenti su rekli da je najveći bol koji su osetili prilikom anestezije upravo onaj koji je nastao tokom primanja anestezije. Dakle, najviše ih je bolelo ubadanje tankom iglom nego celokupna procedura tokom operacija ili zahvata.

Kako deluje?

Dejstvo je prosto objasniti – nemate bol. Proces kako se taj osećaj ostvaruje je komplikovaniji. Međutim, ni on nije nemoguć za shvatiti. Anestetici su sredstva koja privremeno sprečavaju prenos bolnih nadržaja na vaš sistem. Time oni suzbijaju mogući bol i omogućuju vam da osetite samo pritisak. Postali su standardna praksa svih stomatoloških ordinacija pa na sva željena pitanja možete dobiti odgovor upravo tu. U suštini, za glavnu posledicu imaju prestanak bola u delu tela u kojem je nanet.

Primena

Primenjuje se tako što se tankom i dugačkom iglom ubacuje u desni pacijenta. Ispušta se tamo gde će imati efekta na pacijenta, odnosno ispod ili pored onog zuba na kojem će zubar raditi. Kao što smo nagovestili, u raznim stomatološkim ordinacijama upravo ovaj detalj može biti najbolniji deo celokupnog iskustva pošto bol zaista nestaje kada primite anesteziju. Oštećenje koje nastaje tokom ubrizgavanja je trenutno i minimalno. Za proces se, naravno, koriste sterilne igle kojima je cilj da nanesu što manje štete i pruže maksimalnu prijatnost. Ne samo što anestetici blokiraju bol, već ćete izgubiti i osećaj dodira, kao i odnos toplog i hladnog. Naravno, dejstvo je privremeno i ubrzo vam se vraćaju svi nervi u pun život. Mnogi pacijenti su izrazili želju da što češće posećuju svoje stomatološke ordinacije jer je sa dejstvom anestetika, koji su sada praksa, bol uklonjen i potpuno eliminisan pa nema rizika od prekomerne neugodnosti.

Trajanje i dejstvo

U zavisnosti od koliko anestetika vaš zubar odluči da vam je potrebno, trajanje anestetika može trajati od jednog do nekoliko sati. Postoje određeni problemi tokom primanja anestezije, odnosno nakon operacije. Pacijenti često osećaju neugodnost tokom govora nakon intervencije jer i dalje ne osećaju svoje usne. Takođe, vrlo je nezgodno jesti i nabaciti osmeh u periodu u kojem dejstvo i dalje traje. Tokom tog perioda možete doživeti male povrede jezika i usne duplje koje nastaju zbog nezgodnog i nepravilnog ugriza. Razlog tome je svakako nemanje osećaja u pojedinim delovima usta. Da bi se sprečila većina negativnih dejstava, odnosno ublažila, savetuje se lagani obrok pred zahvat. U mnogim stomatološkim ordinacijama se lokalna anestezija primenjuje i kod dece, tako da nema potrebe za brigom o preteranim i trajnim negativnim dejstvima.