18
дец

Kako da učiš i ostvariš dobre rezultate na ispitu?

Bez obzira na to da li spadaš u uspešne ili one manje uspešne studente, jedno je sigurno – svaki ispitni rok ti donosi neviđeni stres. U suštini, ovo je razumljivo. Svaki student na umu ima makar jednu od ovih stvari – da li će „upasti“ na budžet, da li će imati uslov za upis u narednu godinu, da li će ostvariti pravo na studentski kredit, stipendiju ili dom, a sve to zavisi upravo od toga kako se prođe na ispitu. Zato, u muci zvanoj „ispitni rok“ svi studenti su jednaki jer svi imaju isti cilj – položiti.

U suštini, položiti ispit nije tako teško. Da, treba da učiš, ali kada pronađeš najbolji način za ostvarivanje najboljih rezultata više ti neće padati na pamet bubice za ispit, već ćeš jednostavno sesti, sve naičiti i dobiti željenu ocenu. Evo kako to rade uspešni studenti iza kojih je gomila položenih ispita!

Doba dana

Jako je važno da znaš koje doba dana ti najviše odgovara za učenje. Nemoguće je da imaš koncentraciju u toku celog dana, naročito ne na zadovoljavajućem nivou, zato pametno iskoristi doba dana u koje najlakše pamtiš. Za nekoga je to jutro, za nekoga podne, a za nekoga noć. Ispitni rok definitivno nije svakog dana, zato izdrži taj period „vanrednog“ načina života i osluškuj i prati svoj „biološki sat“ za učenje.

Vreme

Ono što bi trebalo da uradiš jeste da odrediš vreme koje ti je potrebno za učenje. Nekome treba više, nekome manje, zato proceni svoje mogućnosti, naročito u odnosu na to da li imaš neke druge obaveze poput predavanja, treninga ili nečeg trećeg. Svakako, za obimnije ispite ostavi više dana, dok će za one manje obimne biti potrebno manje vremena. Kako god da izračunaš, imaj u vidu to da ćeš dato vreme podeliti na pola i jedan deo ćeš iskoristiti za učenje, a drugi za obnavljanje. Takođe, neko vreme pred ispit (nekoliko sati, veče ili ceo dan pred ispit) izdvoji za još jedno ponavljanje i pregledanje gradiva. Takođe, kada izdvojiš dane za pripremanje ispita, broj strana podeli na broj dana i ravnomerno rasporedi ono što treba da naučiš. Ovo je uvek bolje rešenje nego da jedan dan učiš do iznemoglosti, pa da narednih nekoliko dana ne pipneš ništa. U takvim uslovima, nije ni čudo što pomišljaš na bubice za ispit.

Uslovi za učenje

Uspešni studenti smatraju da je jako važno da znaš i to koji sulovi za učenje ti prijaju, a koji ne. Neki obožavaju čitaonice jer je mirno i tiho, dok neki uče u kafiću ili uz muziku. Takođe, neki uče tako što ponavljaju naglas, a neko sve to radi tiho, u sebi. Neko voli da uči za stolom, neko ležeći i tako u krug. Zato je jedan od saveta da pronađeš ono što tebi najviše prija i – navali na knjigu.

„Pomagala“ za učenje

Markeri, raznobojne olovke, blokčići, sveske, beleške na marginama stranica. Uradi sve što je potrebno da sebi istakneš ono najvažnije u lekciji i kasnije olakšaš obnavljanje gradiva.

Pauza

Obavezo pravi pauze, naročito ukoliko u jednom danu spremaš veći broj strana ili čak više ispita. Na taj način ćeš „osvežiti“ mozak, a pauzu možeš da iskoristiš za kafu, nešto slatko, piće sa prijateljima, dremku. Šta god što osetiš da ti je potrebno, ali i korisno!

Nagrada

Na kraju, ne zaboravi da častiš sebe nakon svakog uspešnog dana učenja ili, još bolje, nakon položenog ispita. Na taj način učenje nećeš doživljavati kao mučenje ili ćeš makar naučiti da posle svakog truda dolazi nagrada, tačnije, da se svaki trud isplati! Kome još trebaju bubice za ispit kad možete vi to sami, studenti!