27
мар

Kako dugotrajno sedenje ispred računara može sve uticati na vaš vid?

Razvoj tehnologije itekako utiče na čoveka koji je prinuđen da joj se prilagođava hteo on to ili ne. Pametni mobilni telefoni, manji ili veći računari, mikroprocesori, samo su neka od dostignuća tehnološke revolucije danas, a verujemo da će ih u budućnosti biti još mnogo više.

Ako počnemo od računara, primetićete da su postali sastavni deo inventara svake porodice, poput nekog uobičajnog nameštaja koji nam je svakodnevno potreban. Pored toga što se sve više koriste u poslovne svrhe jer utiču na to da se posao završi brže i lakše, sve više mladih, pa i dece ume da barata ovim savremenim uređajem.

Ovde ćemo se fokusirati pre svega na štetnosti računara po naše zdravlje i ukazati na potencijalne opasnosti kojima je podložan svako ko provodi najviše svog vremena ispred njega.

Computer Vision Syndrom (CVS) – bolest savremenog čoveka

Za tzv. „sindrom kompjuterskog vida“ danas se slobodno može reći da predstavlja problem savremenog čoveka koji se bavi bilo kakvim poslom koji podrazumeva dugotrajno sedenje ispred računara, bilo da su u pitanju osobe iz IT struke poput programera, dizajnera, SEO stručnjaka i sl., ili „običnih“ poslovnih ljudi koji odrađuju tehničke stvari vezane za oblast posla kojim se bave.

Sindrom kompjuterskog vida nastaje kao posledica preopterećenosti očiju i zamora očnih mišića usled dužeg gledanja u ekran računara. Treba da imate u vidu i činjenicu da kada čitamo neki tekst na računaru manje trepućemo nego kada čitamo recimo tekst u novinama, pa nije ni čudo što su nam oči često crvene. Prema podacima medicinskih stručnjaka, svako ko minimum dva sata svakodnevno provodi vreme ispred računara ima velike šanse da bude „žrtva“ CVS-a.

Kako da znate da imate „sindrom kompjuterskog vida“?

Postoji nekoliko uzročnika koji vam mogu ukazati da imate predispozicije da dobijete CVS. Neki od njih su suvoća i crvenilo oka, peckanje i osećaj žarenja, dok neki od njih ne moraju biti u direktnoj vezi sa očima poput stalne ukočenosti i bolovima u leđima, konstantnih migrena i sl. U svakom slučaju, ukoliko primetite bilo šta od navedenog, savetujemo vas da se obratite stručnom licu za pomoć. A možete i sami otići kod optičara, koji će vas u svojoj optičarskoj radnji pregledati i ustanoviti kakvo vam je stanje vida i eventualno predložiti koja je dioptrija najbolja za vaše oči.

Kako da se zaštite od štetnog zračenja računara?

Postoji nekoliko načina kako možete zaštititi svoje oči usled prevelikog naprezanja za računarom i samim tim da sprečite pojavu CVS-a. Navodimo vam neke od njih.

Praviti češće pauze

Bilo koji posao da obavljajte za računarom, savetujemo vas da pravite češće pauze kako bi odmorili oči i poboljšali cirkulaciju. Najbolje je na svakih petnaestak minuta ustati i protegnuti se ili ukoliko ste u mogućnosti odraditi po koju vežbu za leđa i ramena.

Pokušajte da trepućete češće

Na taj način ćete sprečiti crvenilo i suvoću oka.

Zaštita ekrana računara od zračenja

Ekran ili montitor računara možete zaštiti raznim filterima koji su vam danas dostupni na tržištu. Na taj način ćete zaštiti svoje oči od tzv. elektromagnetnog zračenja i izbeći njegove njegove posledice po vaše oči.