14
јан

Kako izgleda polaganje za kola po novom Zakonu

Ukoliko pamtite ili ste imali roze, kartonsku vozačku dozvolu, ukoliko polaganje vozačkog ispita nije bilo iscrpno i dugotrajno, onda je verovatno da ste još pre više godina završili sa tim. Već godinama unazad, sa usputnim izmenama u zakonu skoro svake godine, došli smo do toga da je polaganje vozačkog ispita po novom zakonu prilično izmenjeno u odnosu na to kako se sve nekad radilo. Iako je većina toga ostala ista, uz naravno izmene koje se uče, jer se i sam zakon o saobraćaju često menja i poboljšava, polaganje vozačkog ispita po novom zakonu danas dosta duže traje, ali osim više vremena, potrebno je i dosta više novca da se uloži, nego što je to slučaj bio nekad. Evo nekoliko segmenata u koje je polaganje vozačkog ispita po novom zakonu podeljeno.


Teorijska nastava za polaganje vozačkog ispita po novom zakonu

Najpre, da bi se teorijska nastava pohađala, potrebno je da kandidat ispuni nekoliko uslova, a to su da ima navršenih 16 godina, da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, te da je upisan u registar auto škole koju odabere za sebe. Nakon toga sledi slušanje teorijske nastave za polaganje vozačkog ispita prema novom zakonu, koja je koncipirana u 40 časova, od kojih kandidat može najviše tri časa slušati tokom jednog dana i to sa oauzom od 10 minuta između časova. Predviđeno vreme za slušanje teorijske nastave je 20 dana, međutim, to je u praksi uglavnom jedan ceo mesec, koliko je i potrebno odvojiti za slušanje teorije. Još jedna novost koja se ne tiče zakona ali svakako olakšava polaznicima je auto skola online, gde najbolje auto škole omogućavaju polaznicima online prijavu za auto školu, obezbeđuju literaturu i simulaciju testa.

Polaganje teorijskog dela ispita

Polaganje vozačkog ispita po novom zakonu podrazumeva da se nakon slušanja teorije, prijavljuje ispit, odnosno polaganje testova. Nije moguće prijaviti ih pre odslušane nastave, a potrebno je to uraditi najmanje 8 dana pre samog datuma polaganja. Testovi se polažu na računarima, prijavljujući se u aplikaciju za ispit, u prostorijama auto škole. Nakon urađenog testa, aplikacija odmah prijavljuje broj dobijenih pozitivnih bodova, te to da li je kandidat položio ili nije.

Praktična obuka

Polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu zahteva da kandidat po položenim testovima uradi lekarski pregled, pa ukoliko je sve u redu, kandidat nastavlja sa praktičnom obukom, odnosno, počinje sa vožnjom i učenjem upravljanja motornog vozila. Praktična obuka podeljena je u 40 časova, od kojih su prva 2 na poligonu, a ostatak je na terenu i po potrebi na poligonu.

Prva pomoć

Nakon završene praktične obuke, kandidat se upućuje na osmočasovno slušanje i praktično učenje prve pomoći, nakon čega se polaže ispit, a onda se kandidat upućuje na završni deo vozačkog ispita, a to je sama vožnja.

Polaganje vožnje

Poslednji deo, kako nekad, tako i sada kada se polaganje vozačkog ispita izvršava po novom zakonu, jeste polaganje vožnje. Kandidat dobija nasumično trasu kojom će se kretati, koja je svakako utvrđena i propisana zakonom o polaganju vožnje, te ima 10 minuta za vožnju na poligonu i 25 minuta za saobraćaj. Od kandidata se očekuje stabilna i bezbedna vožnja uz poštovanje svih propisa, saobraćajnih znakova, nakon čega komisija koja je prisutna tokom celog ispita donosi zaključak da li je kandidat spreman da dobije svoju prvu, uglavnom probnu vozačku dozvolu.