30
јул

Kako pametno raspolagati kućnim budžetom?

Danas je postalo izuzetno važno pronaći odgovor na pitanje kako na pravi način raspolagati kućnim budžetom, minimizirati rashode i ostaviti sredstva za buduću štednju? To je mnogo lakše reći nego učiniti jer smo svi mi skloni da trošimo više nego što imamo, a problem nastaje kada je to slučaj u dužem vremenskom periodu.

Pravilno bi bilo praviti spisak svih troškova, kupovati po spisku, pokušati da snizite troškove i oročiti štednju za rast prihodne strane u budućnosti.

Svi mesečni troškovi moraju biti jasno prikazani

Vodite svoje mini knjigovodstvo i na jedno mesto upisujte datume kupovine, opis i iznos. U ovome vam mogu pomoći mesečni planeri koji će dati tabelarni prikaz i sortirati podatke.

Cilj je da se na kraju meseca jasno sagleda način trošenja novca. Sigurno je da ćete videti puno vanrednih izdataka, ali i nepotrebnih troškova koji bi mogli biti minimizirani u narednom periodu.

Jasan pregled će vam dati i crno-na belo koliko vam novca mesečno treba i kako da pronađete dodatna sredstva ako imate želju za neku veću kupovinu.

Racionalizacija troškova

Pametno vođenje kućnog budžeta znači racionalno trošenje novca. Pri tome se misli na minimiziranje troškova koji se mogu isključiti, a velike troškove optimizovati i pokušati podeliti na rate.

Na početku meseca treba ostaviti deo novca koji pokriva režijske troškove koji sa računom za struju mogu biti veliki mesečni izdatak pa se za njega prvo izdvaja novac.

Nikako se ne preporučuje „stezanje kaiša“ u dužem periodu, već se misli na pametnije trošenje uz dozu opreza i promišljenosti. Razmislite koliko su vam potrebni pojedini odevni komadi i da li je pravo vreme za kupovinu? Da li da ovaj mesec kupite jedno sa dodatnog spiska, a sledeći mesec ostalo što bi želeli?

Da li je bolje refinansirati ukupna kreditna zaduženja? Da li podizati nove kredite ili sačekati sa zaduženjem?

Puno je mesečnih troškova, a na svakoj stavci je moguće uštedeti ili barem pronaći način da se u budućnosti troškovi racionalizuju i budu u skladu sa visinom prihoda.

Kupujte po spisku

Najveći troškovi u toku meseca su kod mnogih izdaci za potrošačku korpu. Trebalo bi obavljati veće kupovine samo nekoliko puta u toku meseca i kupovati po spisku.

Tako se minimiziraju izdaci i kupuje povoljnije što će se odraziti povoljno na kućni budžet.

Oročena štednja – prijatelj kućnog budžeta

Svi imamo neki vid ušteđevine, ali oročena štednja jedina donosi zaradu tokom boravka na računima banke. Zbog toga je dobro planirati da se deo mesečnih sredstava izdvoje i služe za štednju.

Najveće kamatne stope su na oročenu štednju u dinarima, ali ni devizna oročena štednja ne zaostaje puno. Reč je o dugoročnom deponovanju sredstava i što je duži rok to je kamata veća.

Ovaj novac će dobro doći u budućnosti i može biti izvor za finansiranje vanrednih troškova bez kreditiranja i zaduživanja na nekim drugim mestima.

Ako želite da imate dovoljno novca tokom celog meseca morate pravilno voditi kućni budžet. To znači uštede i minimiziranje troškova, optimalnije kreditno zaduživanje, ali i pametna, oročena štednja koja će doneti kamatu. 

Novac će se sačuvati u banci, neće biti potrošen nenamenski i uvećati se tokom perioda deponovanja. Zbog toga je štednja bitan deo planiranja mesečnog budžeta iako se neće trošiti odmah. Kada se tome dodaju svi ostali saveti, u novčaniku će uvek biti novca!