1
сеп

Kako roditelji kontrolišu decu kada nisu sa njima

Današnji roditelji se nose sa mnogo više izazova, nego što je to bio slučaj sa prethodnim generacijama. Prinuđeni su da rade gotovo po ceo dan, ponekad i više poslova, da bi obezbedili egzistenciju za porodicu. Samim tim malo vremena provode sa svojom decom, a neophodno je da budu prisutni u njihovim životima. Tu nastaju veliki problemi i za decu, a i za roditelje. Deca bez pažnje i kontrole neretko se okreću pogrešnim navikama i lošem društvu.

Opasnosti

Svet je postao jedno nebezbedno mesto za sve nas, a posebno za mlade naraštaje. Opasnosti vrebaju iza svakog ugla. Razvoj tehnike i naprednih tehnologija, koji je u ekspanziji poslednjih godina, doprineo je napretku društva i olakšavanju mnogih poslova, ali i doneo mnogo problema i potencijalnih opasnosti. Plasiranjem lošeg televizijskog programa, kao što su  popularni rijaliti programi ili crtani filmovi neadekvatnog sadržaja, a u odsustvu roditeljske kontrole, deci se pružaju pogrešni modeli ponašanja uz koje odrastaju i identifikuju se sa njima. Zato se dešava sve učestalije vršnjačko nasilje, koje poprima epidemijske razmere. Internet je, takođe, nešto što predstavlja veliku zamku za decu. Sve češće se dešavaju i zloupotrebe ovog medija u svrhu nasilja i zlostavljanja. Odabir lošeg društva je jedan od razloga za posrnuće dece, zato bi i o tome trebalo voditi računa.

Kako prepoznati problem

Roditelji bi trebalo, koliko god su u mogućnosti, da obraćaju pažnju na svoju decu, da razgovarju dosta sa njima, prate njihov fizički, a isto tako i psihički i mentalni razvoj. Ukoliko primete nešto sumnjivo u ponašanju deteta, trebalo bi ispitati šta je uzrok tome i pristupiti rešavanju istog. Strpljenje i razumevanje su ključni u tom procesu. Najbitniji su roditelji i njihov odnos sa decom, koji bi trebalo da bude pun obostranog poverenja.

U nedostatku vremena za razgovor

Roditelji koji mnogo rade i nemaju puno vremena da se bave decom koriste razne načine da proveravaju svoju decu u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Najpopularnije je takozvano špijuniranje. Praćenje deteta je nešto što je sve češća pojava. Različiti su načini za to. Koliko god da nam najnovija tehnologija omogućava pojednostavljivanje određenih poslova, a stvara niz potencijalnih problema u odgoju dece, takođe nam nudi niz dobrih i prihvatljivih rešenja za praćenje dece.

Praćenje pomoću mobilnog telefona

S obzirom da danas svako dete poseduje lični mobilni telefon, pomoću njega je najjednostavnija metoda provere njegovih aktivnosti. Savremeni špijunski softveri nude niz mogućnosti – od prisluškivanja razgovora, čitanja SMS poruka, prisluškivanja vibera, pri provere aplikacija, aktivnosti na društvenim mrežama i još puno toga. Roditelj u svakom trenutku zna gde mu je dete, s kim i na koji način komunicira i na taj način može pravovremeno da reaguje u slučaju nastanka nekog problema. Prisluškivanje telefona je sve više rasprostranjeno i to opravdano, s obzirom na vreme u kome živimo.

Druge metode

Još jedan način za kontrolu aktivnosti dece je kontrolisanje korišćenja računara, što se postiže instalacijom programa preko kojih se prati i ograničava kretanje po internetu. I ovi programi omogućavaju proveru elektronske pošte, naloga na društvenim mrežama, prepiske, proveru sajtova koje dete pretražuje i još mnogo toga. Angažovanje privatnog detektiva je sve popularnije i u svetu i kod nas. Za ovim posežu roditelji koji ne mogu drugačije da uđu u trag kretanju svojoj deci, a gotovo uvek se ispostavi da su ta deca već duboko zagazila u problem.

Bavite se decom

Stručnjaci kažu da odnos pun poverenja i razumevanja između dece i roditelja doprinosi smanjenju potencijalnog rizičnog ponašanja deca, pa se zato trudite da što više vremena provodite sa njima i učestvujete u njihovom odrsatanju, jer je to najbolje za sve.