6
феб

Laboratorije u procesu ispitivanja ispravnosti i bezbednosti namirnica

Čovek u svakoj situaciji treba da razmišlja o onome što unosi u svoje telo, trudeći se da obezbedi sebi zdrav način života.

Ono što konzumiramo putem hrane ne mora uvek biti zdravo niti davati neophodnu energiju regenerišući telo. Ipak, kvalitet našeg života i funkcionisanje organizma uvek će zavisiti od materija koje putem hrane unosimo i prerađujemo unutar sebe. Naš izbor prehrambenih namirnica doprinosiće ili zdravlju ili bolesti. 

Zašto je neophodna izbalansirana ishrana

Hrana nikako ne treba da opterećuje organizam niti funkciju ćelija već pomogne u njihovoj obnovi. Ukoliko težimo ka izbalansiranoj ishrani imaćemo zdrave ćelije nervnog i endokrinog sistema, zatim, raspoloženje i elan za svakodnevne obaveze i mentalne zadatke. Da bi čovek održavao energetsku ravnotežu i u svoj organizam unosio potrebne minerale, vitamine, enzime, proteine i slično, on mora konstantno voditi računa o balansu elemenata u namirnicama, ali i svežini i kvalitetu proizvoda.

Modernizacija namirnica

U današnjici prilikom sve većeg razvoja prehrambene industrije, ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliki je procenat kvaliteta namirnica. Hrana se najčešće kontaminira određenim aditivima, konzervansima, nitratima i drugim supstancama koje nemaju povoljan uticaj po ljudski organizam. Hemijska industrija je napredovala i sačinila ogroman broj supstanci koje se mogu dodati proizvodima kako bi bili dugotrajni i ukusni. Čak ni konzumacija povrća ne može biti u potpunosti bezbedna usled upotrebe pesticida, fungicida i drugih otrova u poljoprivredi. Da li se zapitate šta zapravo jedete i kako da se zaštitite od opasne hrane i onoga što ona čini vašem organizmu? Posledice nekvalitetne ili pokvarene hrane zaista mogu biti kobne. Ukoliko namirnice nisu laboratorijski kontrolisane, negativanom uticaju mogu da podležu pankreas, jetra i probavni trakt. Upotrebom neadekvatne hrane neretko dolazi do rizika od pojave alergija, kao i raka jer organizam suočen sa raznim toksičnim hemijskim supstancama ne može olako da ih apsorbuje i ukloni. Prilikom modernizacije svega u društvu, pa tako i prehrambene industrije, proizvođači u namirnice dodaju sintetičke boje kako bi one bile primamljivije za oko i lakše prodavane. 

Umetnost prevara na tržištu

U umetnosti prevara, proizvodi koji nisu u potpunosti sveži ili pak oni pokvareni bivaju reanimirani prilikom čega dolazi do manipulisanja ljudskim zdravljem. Na primer, prodavci pokvarenu ribu često upotrebom soli i dima pretvaraju u „jestivu“, zatim, piletina se izbeljuje i dodatkom vode povećava joj se težina, trulom mesu neretko se dodaje sirće kako bi se sprečio neprijatan miris, i tako dalje. No, obmana se može uspešno otkriti uz pomoć laboratorije za kontrolu kvaliteta, ali i ukoliko ste dovoljno informisani i obazrivi. Imajte u vidu da nisu sve kompanije, niti pojedinci ti koji nude loše prehrambene proizvode već je mnogo onih koji teže ka organskoj proizvodlji i kvalitetu. 

Provera kvaliteta namirnica u laboratoriji

Za sve potrošače radi utvrđivanja zdravstvenih standarda mogu se vršiti određene prehrambene analize u laboratorijama za ispitivanje. Laboratorije su cenovno pristupačne za pojedince koji imaju lične farme i gazdinstva, za mala i velika preduzeća. Kako je bezbednost i zdravlje na prvom mestu, tako se javila potreba za laboratorijskom analizom uz pomoć oređene opreme i reagenasa. Laboratorije uspešno mogu ispitivati energetsku vrednost namirnice, prisustvo bakterija, toksina, mikroorganizama, količinu ugljenih hidrata, masti i slično. Stručnost u radu laboratorije pružiće poverenje klijentima prilikom ispitivanja i garantovati tačnost u rezultatima.