11
сеп

Mora li polazak u vrtić da bude stres?

Zbog zaposlenosti roditelja, granica kada deca kreću u vrtić sve češće se pomera naniže, i samim tim su češće stresne situacije u kojima deca plaču pri polasku u vrtić, dok su roditelji podjednako čajni i osećaju grižu savesti.

Sve ovo se može lako preduprediti pripremama neposredno pre polaska u vrtić, ali i stvaranja dobre komuniakcije sa detetom, bez obzira na njegov uzrast. Istovremeno, roditelje će sačekati i nedoumica zvana državni ili privatni vrtići, koju moraju rešiti na osnovu različitih parametara.

Stresno odvajanje od roditelja

Iako izbor sve češće postaju privatni vrtići čiji su uslovi bolje prilagođeni samom detetu, to nikako ne znači da se mališan neće osećati napuštenim kada se nađe na nepoznatoj teritoriji i među napoznatim ljudima.

Da bi se ovo olakšalo, i državni i privatni vrtići imaju posebne programe za samo prilagođavanje na predškolsku ustanovu, kada se deci osmišljavaju različite aktivnosti koji ih drže zaokupljenim i kada se uz razgovore i pokazivanjem pozitivnih primera deca smiruju.

Mame i tate bi, takođe, trebalo da imaju na umu da i državni i privatni vrtići zapošljavaju stručnjake, koji će dati sve od sebe da olakšaju deci prve dane, ali i da mora biti treme i stresa makar minimalno i da se sa time pomire jer – proći će.

Kako navići dete na odvojenost

Dete se može navikavati na odvojenost pre nego što krene u vrtić tako što će se, makar na nekoliko sati, ostavljati kod rođaka ili bake i deke.

Takođe je poželjno da se na igralištima, u igraonicama i slično češće igra sa nepoznatom decom, jer će mu tako biti lakša socijalizacija u vrtiću i samo navikavanje na nov svakodnevni režim.

Koji uzrast je najbolji za kretanje u vrtić

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora, jer su neka deca na vrtić spremna ranije, a neka kasnije. Ipak, pedagozi smatraju da je optimalan prosek oko 4 godine.

Svakako, u današnjem vremenu to je, bez čuvanja baka i deka ili unajmljivanja bebisiterke, gotovo nemoguće, jer neretko oba roditelja rade. Zbog toga se u vrtić kreće ranije, ali ništa nije strašno ako se dete unapred pomalo priprema i ako je ustanova pažljivo odabrana.

Da li su bolji državni ili privatni vrtići

Kako je ovo pitanje koje svaki roditelj sebi mora da postavi, odmah bi trebalo da shvatite da ni na njega nema univerzalnog odgovora. Naime, neki roditelji smatraju da su bolji državni, a neki da su bolji privatni vrtići, neki su imali loša, a neki pozitivna iskustva.

Važno je da se prilikom odluke raspitate pre svega o opremljenosti, zatim da li državni i privatni vrtići u vašoj blizini imaju dvorište, ko su vaspitači, kolike su grupe i slično.

Takođe, izvesno je da ćete voditi računa i o ceni. Kako su državni vrtići prebukirani, privatni vrtići se mogu plaćati subvencionisanjem od strane grada ukoliko se na uvid preda odbijenica iz državnog vrtića.

Istovremeno, ovom prilikom privatni vrtići se ne moraju pokazati kao znatno skuplji, jer su neretko razlike u ceni zaista minimalne i, za kućni budžet, zanemarljive na mesečnom nivou.