21
апр

Muke oko izbora kolica za bebe – kako doneti pravu odluku?

Budući roditelji dok čekaju da se beba rodi nabavljaju sve ono što im je potrebno za bebu kad se rodi. Pored krevetca i sedišta za automobil kolica spadaju u najznačajnije stvari koje je potrebno obezbediti za bebu.

Mnoge mlade i neiskusne roditelje brine kako da odaberu prava kolica. Na tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača koji nude različite modele kolica i izbor nije lak. Neki od najpoznatijih i najtraženijih su Hot Mom kolica, Cybex, Chicco kolica, Inglesina, Jungle, Peg Perego, Graco…

U ovom tekstu ćemo skrenuti pažnju o čemu treba voditi računa prilikom kupovine kolica za bebe.

Najvažnije je roditelji razmisle kakva su im kolica potrebna i da ih uklope u svoj način i stil života. Posebno je važno mesto življenja i teren po kojem će se korisititi. Potrebno je da razmisle koliko će često izlaziti sa bebom, da li će se kretati po asfaltu, travi, kaldrmi, da li imaju lift, za šta planiraju da koriste kolica (npr. da li žele da ih koriste i kao sedište u automobilu, ili za hranjenje ili kao pomoćno sredstvo za uspavljivanje)… Takođe, prilkom nabavke kolica treba pre svega uzeti u obzir težinu kolica, dimenzije i sklopivost.

Težina kolica za bebe

Težina kolica se smatra najbitnijim faktorom pri izboru kolica.

Kod nas težina kolica može da varira od 6 do oko 20 kilograma (za blizance). Ne preporučuje se nošenje kolica jer zaista nisu laka. Čak i lakša kolica zajedno sa bebom uz stepenice mogu biti nezgodna i teška za nošenje. U početku je majka još neoporavljena od porođaja, a kasnije je beba sve teža i veća. Uz stepenice se preporučuje da se kolica spuštaju i dižu na dva točka i tako stepenik po stepenik. Ako roditelji žive u zgradi bez lifta na nekom spratu, svakako će se opredeliti za lakša kolica.

Lakša kolica za bebe su laka za manevrisanje dok je beba mala. Ali s druge strane mogu biti nestabilnija i lošijeg kvaliteta, pogotovo ako se radi o jeftinijoj opciji.

Dimenzije kolica

Koliko je bitna težina kolica toliko su bitne i dimenzije. Pre nego što donesu konačnu odluku o kupovini kolica važno je da roditelji znaju dimenzije kolica i da premere:
– dimenzije gepeka svog automobila
– širinu ulaznih vrata u stan, zgradu ili kapiju
– veličinu lifta…

Takođe, bi trebalo da obrate pažnju i na prodavnice koje će posećivati.

Sistemi sklapanja kod kolica za bebe

Kolica mogu na različite načine da se sklapaju. Postoji nekoliko sistema sklapanja i rasklapanja bebi kolica. Postoje kolica koja se sklapaju po ’’kišobran’’ sistemu i ona koja formiraju kockasti oblik. Neka kolica je moguće rasklopiti i sklopiti samo jednom rukom, a neke je teže koristiti i sa obe ruke. Moguće je da korisnicima u početku bude teško sklapanje i rasklapanje kolica čak i kod onih koji su laki za rukovanje, jer je potrebno vreme da se sistem razradi i da se korisnik izvešti.

Kišobran kolica za bebe

Pored klasičnih kolica roditelji se mogu odlučiti za kupovinu kišobran kolica. Često su ova kolica dodatna, pomoćna kolica. Ova vrsta kolica je vrlo praktična jer su lako sklopiva i nisu teška za nošenje. Uz ovakva kolica, kada dete počne da sedi, odlazak u šetnju je pravo uživanje.