30
јул

Nekoliko atraktivnih saveta za uređenje dvorišta – od sna do vlastitog raja 

Svako od nas sanja o tome da živi u vlastitom raju – kuća sa zelenim travnjakom kojeg krasi cvetni dekor i pogled na vodene slapove. Dok neumorno ispijamo čašu vina u svom udobnom kutku sanjareći, vreme je da shvatimo da to ne mora biti samo fantazija i da se svako dvorište može oplemeniti i dovesti do željene lepote. 

Uz mnoštvo korisnih ideja i atraktivnih opcija, vredno je uključiti se u modifikacije već postojećeg dvorišta. Bez obzira na tuđa mišljenja vaše dvorište može imati za prioritet bilo koju fantaziju. Ne morate se zadržavati samo na prostoru za roštilj, dekorativnim elementima, cvetnim grmovima već možete razmišljati o šemi boja i materijala kako biste dobili što lucidnije efekte, a evo nekoliko primera koji mogu možda zadovoljiti vaše fantazije: 

Originalni cvetni dekor

Razlivanje cveća iz nekakve korpe ili baštanskih kolica u današnjici je veoma popularno. Dobro je ovakav detalj postaviti na sredinu travnjaka kako bi dobio što impresivniji utisak. Pored toga, okolni prostor ispod drveta moguće je dekorisati sa cvećem. Ograda načinjena od kamena i elegantni cvetovi koji kruže oko stabla biće pravi estetski akcenat. Ovakvi dekorativni cvetni elementi mogu pružati osećaj romantike. Nežni pupoljci roze boje ili ružičasto lišće samo će pojačati utisak emotivne topline. Ukoliko sadite cveće uz baštanske staze uz malo kreacije možete svoriti prava remek-dela. Možete praviti uz pomoć kamena ili lomljenih pločica ne samo stazice već i strme uspone i platforme u čijoj ćete blizini saditi omiljeno cveće. Ova mala kamenita građevina sa cvetnim kompozicijama biće univerzalna spona između nečeg što daje utisak oštrine i mekanosti. 

Neravnomerna parcela

Čini se da je lakše urediti dvorište koje je ravno, međutim neravnomerna parcela može biti pravi izazov. Umesto neumornog pokušaja da od sopstvenog dvorišta napravite ravninu, znajte da možete imati velikih prednosti od prostora koji trpi nagibe. Dobro je kretati se u pravcu nagiba odredivši za početak gornju i donju tačku, a zatim postavljati određene zone za rekreaciju. Široke stepenice i biljke sa dubokim korenom sprečiće klizanje zemljišta, a za veće nagibe dobro je postaviti potporne zidove koji mogu zaista impresivnog izgleda.

Potporni zid, spoljni tuš i hidroizolacija

Potporni zid u dvorištu ne mora biti postavljen samo za neravnomeran teren već i onda kada želimo naglasiti neko područje i stvoriti zonu rekreacije, a u te svrhe se mogu koristiti kombinacije betona, trupaca, cigli ili dekorativnog kamenja. Uređene zakrivljene kamene padine sa zelenilom ili vodenim slapovima mogu biti očaravajući. Svaki vodeni dizajn stvara ravnotežu između prirode i čoveka. U ustajalu vodenu površinu potpornih zidova i blago zakrivljenih terasa moguće je posaditi lokvanj, lotos ili vodeni ljiljan. Ali, treba znati da u ovom nizu slapova hidroizolacija mora biti neizostavan element.  Još jedan dekorativan a korisan elemenat u dvorištu jeste spoljnji tuš. Ova zona tuširanja fantastična je tokom leta jer se na jednostavan način možete osvežiti. Tuš na otvorenom može biti obložen sa drvenim gredama, dekorativnim kamenjem, trskom i mnoštvom zelenila odavajući utisak šumske jazbine kako bi znatiželjni pogledi bili onemogućeni. Za spoljnji tuš, isto kao i za potporne zidove, hidroizolacija je neizbežna. Hidroizolacija u dvorištu treba biti preventivno postavljena na podne i potporne betonske površine i to u premazima i slojevima kako se dodatna vlaga ne bi zadržavala i stvarala prodor vode u neželjeni prostor. Dvorišni ambijent tada bi izgubio na lepoti a naša fantazija postala bi košmar.