25
сеп

Osnovne smernice za kupovinu flašica za bebe

 

Jedan od neizostavnih predmeta kada su bebe i deca najmlađeg uzrasta u pitanju jesu flašice. U prvim mesecima života bebe sve se nekako vrti oko hrane, a reklo bi se i kasnije.  Šalu na stranu – flašice za bebe spadaju u ono što se mora imati, i kada s beba doji, a naročito kada se hrani veštačkim mlekom.

Kada roditelj uđe u apoteku ili neku specijalizovanu radnju za bebi opremu u potrazi za tom neophodnom flašicom, shvata da je ušao u svet kako brojnih modela flašica, tako i  mnoge nedoumice. Važno je da zna šta mu treba i šta traži, ali ipak nije naodmet znati i št sve postoji. Tehnolohija je napredovala i po pitanju opreme za bebe, te zašto nemati neku unapređenu verziju bočice za mleko, čaj i vodu.

Pre priče o izboru flašica i kupovini, važno je reći da su potrebe indiviualne i da se one, naravno, razlikuju, kao i uostalom i neki lični afiniteti. Pri tome se u obzir uzimaju starost bebe za koju se bira flašica, i u zavisnosti od toga koji uzrst je u pitanju, odgovarajući aprat za sterilizaciju, zatim da li se beba doji, kao i da li u tom trenutku može da drži flašicu samostalno. Flašice nisu predviđene inače samo za bebe, već i za decu starijeg uzrasta, a one već podrazumevaju i neke dodatke.  

Različiti materijali od kojih su napraljene flašice za bebe

Prilikom kupovine flašice za bebe pre svega se postavlja pitanje od kog materijala izabrati. I tu su pred nama tri opcije: plastika, staklo i čelik. To je ujedno uvod u priču o pozitivnim i negativnim karakteristikama koje ti materijali imaju, i o čijim se karakteristikama više brine jer su u pitanju bebe koje su posebno osetljive. Naime, kako flašice moraju da se sterilišu na visokim temperaturama, pitanje je koji je to materijal koji nije štetan kada je zagrevanje u pitanju.

Znamo da je u tom pogledu staklo potpuno bezbedno, dok je plastika upitna zbog nekih materija koje se koriste prilikom izrade (kao što je paraben, na primer). Flašice od nehirurškog čelika su nešto ređi izbor, možda čak i neopravdano, jer su ujedno i lagane i pogodne za bezbednu sterilizaciju. Što se težine tiče, plastične su najlaganije i najpogodnije da ih beba u određenom uzrastu i sama drži, dok su staklene i teže, i veći je rizik da se prilikom padanja polome.

I cucle za flašice su posebna tema za razmišljanje

Cucle za flašice takođe poznaju uzrast i razliku u materijalu. Veličina se uglavnom vezuje za oblik i veličinu otvora, odnosno rupice kroz koju prolazi tečnost. Što se materijala tiče, to su uglavnom silikon i kaučuk – gde kaučuk važi za materijal kome se bebe bolje prilagođavaju, ali s druge strane se i češće mora menjati nego što je to slučaj kad su u pitanju silikonske.

Postoje uži i širi modeli, a zasečenim i oblim vrhom, i svi se preporučuju u zavisnosti od uzrasta i namene. Ono što je posebno važna informacija za roditelje jeste to što postoje i flašice i cucle koje su napravljene specijalno da spreče grčeve kod beba (takozvane antikolik flašice).