27
феб

Pet grešaka koje možete napraviti prilikom adaptacije stana

Renoviranje stana nije nimalo jednostavan i lak posao, a uz to ume i da se oduži. Neka istraživanja pokazuju da je čak jedan od najstresnijih perioda kroz koji tokom života prolazimo, jer se svađe sa bračnim partnerom gotovo ne mogu izbeći, a uz to uvek nas izađe skuplje nego što smo očekivali. Kako se dobro pripremiti za adaptaciju stana? Da li sve prepustiti stručnom timu? Mogu li se izbeći greške i zamke? Donosimo vam listu najčešćih grešaka koje napravimo kada renoviramo stan, pa pokušajte da prođete bez njih.

Niste napravili plan renoviranja

Ponekad pripreme za samu adaptaciju mogu da se oduže i previše vas iscrpe, ali bez detaljno razrađenog plana renoviranja, sa zapisanim svim željama i idejama, realizacija može da se prolongira i ode u smeru potpuno drugačijem od onog koji ste želeli. Kada pravite plan, neophodno je da odlučite koje ćete sve prostorije adaptirati, kakav stil i atmosferu želite da imate u svom domu, koje boje će biti dominantne i drugo.

Hoćete da uštedite na materijalu

Znate za čuvenu izreku: „Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“? Renoviranje stana nije nešto što ćete raditi često i ako ste se već upustili u ovu avanturu, birajte kvalitetne materijale, koji su skuplji, ali će se, dugoročno gledano, sigurno isplatiti. Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite ovakvu investiciju trenutno, možda je bolje da sačekate da se vaša finansijska situacija popravi, pa da onda počnete sa adaptacijom stana.

Izabrali ste nestručne majstore

Preporuka je odlična stvar kada ste odlučili da adaptirate stari stan, a pogotovo zato što obično nemate neko ranije iskustvo u vezi sa tim. Da vas majstori ne bi doveli na ivicu bankrota, a uz to svoj posao odradili nekvalitetno, aljkavo i polovično, dobro se raspitajte kod prijatelja i poznanika koji su već prošli kroz proces renoviranja svog doma. Uz to, majstori koji su uspešni u svom poslu će vas pozvati da pogledate neke njihove već izvedene projekte.

Da biste uštedeli, odlučujete se za „uradi sam“ varijantu

Napravili ste plan za renoviranje i sad hoćete da ga i sami sprovedete. Morate biti realni kada su u pitanju vaše mogućnosti i iskustvo i jasno razdvojiti poslove koje je neophodno da sprovedu stručna lica od onih koji mogu biti samo vaših ruku delo. Krečenje stana svakako će biti i neki vid relaksacije za vas, a i nešto što, ukoliko izaberete kvalitetne boje i pogodite željene nijanse, možete uraditi bez greške. S druge strane, neke ozbiljnije poslove kao što su renoviranje kupatila, zamena elektro i vodovodnih instalacija i slično poverite stručnjacima, da ne biste došli u situaciju da neko ide za vama i popravlja započeto. To će samo prolongirati završetak radova i predstavljati za vas dupli trošak.

Niste dobro procenili vreme i novac koji su neophodni za adaptaciju

Očekivali ste da će adaptacija trajati kraće. Deluje vam da sve premašuje vaše granice budžeta. Pitate se kako su se stvari otrgle kontroli. Činjenica je da niste bili realni kada ste predviđali vremenske i finansijke okvire potrebne za završetak radova. Prva pretpostavka od koje morate krenuti kada počinjete sa renoviranjem jeste da je za taj proces obično potrebno onoliko dana koliko stan ima kvadrata. Ne nadajte se da se to može izvesti za kraći rok, pa dobro isplanirajte gde ćete biti tokom radova. Nije dobro da boravite u prostoru koji se renovira, a opet gledajte da ne budete suviše daleko da biste mogli da kontrolišete majstore. Čak iako se sve predviđene obaveze završavaju na vreme, uvek na kraju postoji mogućnost da vam se nešto neće svideti, pa da će morati da se popravlja ili radi iz početka. Tako je i sa novcem, neplanirani troškovi su neizbežni . Često su neophodni i dodatni radovi koji se otrkiju u toku same adaptacije.

I za kraj savet: cilj svakog ko se upusti u renoviranje svog doma jeste da dobije prijatan, udoban i lep prostor u kom će se osećati ispunjeno i u koji će jedva čekati da se vrati nakon posla ili drugih obaveza koje nam život nameće. Želimo vam da vaš stan bude baš takav.