9
апр

Pripreme za studiranje u inostranstvu

Kada govorimo o pripremama za studiranje uopšte, one su često komplikovane, pune prepreka i traju dugo, a kada se radi o planiranju da se studije obave van granica svoje zemlje, onda je sve to još dugotrajnije i komplikovanije. Osim toga, zahteva i veliku dozu ozbiljnosti i svesnosti u šta se jedan mlad čovek upušta.

S druge strane, studiranje, gde god da bilo, predstavlja jedan od najlepših perioda života, pa se sve pripreme i problemi lako zaborave. Ali, pre nego dođete do tog stadijuma, važno je da znate šta vam je potrebno kako biste aplicirali za studije negde u inostranstvu.

Svi fakulteti na svojim sajtovima objavljuju tačan spisak potrebnih dokumenata za apliciranje. Bitno je da povedete računa o vremenskim rokovima, jer se uglavnom prijavljuje godinu dana ranije, što nije slučaj i kod nas. Pored popunjavanja formulara za aplikaciju, najčešće je potrebna i diploma o završenoj srednjoj školi, sertifikat o znanju jezika na potrebnom nivou, pasoš, motivaciono pismo, pismo preporuke, što su uglavnom standardna dokumenta koja su svuda potrebna, a određeni fakulteti imaju i neke druge zahteve, kao što je recimo portfolio za umetničke smerove. Pored toga, sva dokumenta se najpre moraju dati sudskom tumaču, kako bi se prevela i pravno zavela.

Prevođenje potrebne dokumetacije

U ovom procesu će vam biti potreban sudski tumač, odnosno, prevodilačka agencija koja će sva vaša dokumenta prevesti i overiti, budući da samo preveden dokument ništa ne znači. Zato je najbolje da vaš prevodilac bude neko ko se već bavio ovim poslovima, jer će znati već unapred celokupnu proceduru, što vam može i pomoći.

Na primer, neka prevodilačka agencija iz Beograda će imati mnogo više znanja kada je studiranje u inostranstvu u pitanju, nego agencija iz unotrašnjosti. Razlog tome je što prevodilačka agencija u Beogradu na godišnjem nivou ima ogroman broj studenata sa ovim zahtevima, pa im je celokupan proces zapravo ustaljena praksa.

Nakon skupljenih i prevedenih svih spisa i dokumenata, prijava se šalje, a po pozitivnim odgovoru preostaje samo apliciranje za vizu i spremanje za studentske dane. Ono što vas tamo čeka je nekad naporan, ali uvek lep i zanimljiv život, ali i opcija da staeknete odlične radne navike kroz brojne poslove i radna mesta.

Studentski poslovi

U inostranstvu, a posebno kada je studiranje u Nemačkoj ili Americi u pitanju, dostupan je veliki broj poslova namenjenih studentima. Kao student, možete raditi najrazličitije poslove, a da vam to ne utiče na sam fakultet i učenje, jer je sve prilagođeno vama. Od vaših znanja i sposobnosti zavisi i sama vrsta posla, ukoliko znate više jezika, onda će i posao biti bolji.

Još jedna stvar vam može pomoći, a to je slepo i brzo kucanje. Ako niste vični tome, tastatura vam je sigurno uvek na dohvat ruke i učite. I ne samo tastatura, sam internet vam može pomoći kako ovu veštinu da savladate, pa kada je ukombinujete zajedno sa odličnim znanjem jezika, možete dobiti posao u nekoj većoj kompaniji, možda nekoj državnoj instituciji, što često kasnije može da se ispostavi kao ozbiljna odskočna daska po završetku studija i uzimanju diplome.

Naravno, ne samo takvi, poslovi mogu biti najraznovrsniji, od čišćenja, spremanja hrane, prodavanja, marketinga, apsolutno se u svakoj sferi možete naći i pronaći neki siguran izvor zarade.