15
јул

Različite liposukcijske tehnike

Termin liposukcija vodi poreklo od reči „lipo“ što znači mast i reči „sukcija“ što znači upijanje. Sam naziv ukazuje da se radi o metodi kojom se odstranjuje nagomilano masno tkivo, te je ovom tehnikom moguće preoblikovati telo. Liposukcija spada u red estetskih intervencija kojom pripadnice lepšeg pola, a sve više i muškarci, pribegavaju u nastojanju da svoju liniju dovedu do savršenstva. 60-ih godina prošlog veka počelo se sa izvođenjem prvih liposukcija. One su za razliku od današnjih bile dosta agresivnije, te je i period oporavka bio znatno duži.

5 vrsta liposukcije

Sa razvojem medicine, posebno estetske hirurgije i tehnologije, došlo je i do nastanka različitih metoda liposukcije. Tako danas razlikujemo 5 osnovnih vrsta, a to su:

  • Obična liposukcija,
  • Vibroliposukcija,
  • Hidroliposukcija,
  • Ultrazvučna liposukcija i
  • Laserska liposukcija.

Vibroliposukcija

Vibroliposukcija, kako se iz samog naziva može naslutiti, vibracijama razbija masne naslage koje se potom usisavaju. Ova metoda poznata je i pod nazivom PAL i predstvalja skraćenicu od „Power Assisted Liposuction“ što ukazuje na „pomoć“ tj. asistiranje snage vibracija. Ovom liposukcijskom metodom se masne stanice rastresu pomoću posebne vibrirajuće „sonde“ koja se uvodi u potkožno masno tkivo. Vibroliposukcija se pokazala idealna kod regija velikih površina. Odlikuje je brzina, efikasnost i preciznost – jer se liposukcijska kanila može precizno usmeravati. Ova vrsta liposukcije obavlja se u lokalnoj anesteziji, ali je moguće uvesti pacijenta i u totalnu anesteziju ukoliko se tretiraju regije velikih površina. Ono što je mnogim damama vrlo bitno jeste činjenica da se nakon ove metode masno tkivo može iskoristiti i „transplantovati“ na druge delove tela kao što su: zadnjica, grudi, lice, popunjavanje usana i bora. Ova tehnika je poznata kao lipotrasfer.

Hidroliposukcija

Za ovu metodu karakteristična je jedna inovacija. Hidroliposukcija uvodi vodu u postupak otklanjanja suvišnih masnih naslaga. Otuda reč „hidroliposukcija.“ Voda u koju su dodati lokalni anestetik, adrenalin i lek (koji deluje tako što steže krvne sudove) omogućava lakše odvajanje masti i njeno „isisavanje.“ Glavna uloga leka koji se dodaje jeste postizanje većeg komfora pacijenata, što se obezbeđuje kroz: smanjenje bola, krvarenja, oteklina i skraćenje vremena rehabilitacije. Ova vrsta liposukcije se uglavnom izvodi u opštoj anesteziji. I kod ove metode je moguće izvođenje lipotransfera.

Ultrazvučna liposukcija

Ove tehnika je svoju osnovu našla u snazi ultrazvučnih talasa koji razbijaju masne naslage. Reč je o visokofrekventnom ultrazvuku koji se ciljano usmerava na problematične delove tela. Ultrazvučna liposukcija svoju primenu nalazi i kod većih regija koje nisu izrazito nataložene masnim naslagama – u smislu debljine deponovanih masnih stanica. Ultrazvučna liposukcija obezbeđuje izvlačenje maksimalno 3 litre masti. Dok je kod drugih metoda moguće izvući duplo više. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Uklonjen višak masti moguće je transferovati u željene delove tela.

Laserska liposukcija

Kod ove liposukcije glavnu ulogu igra laser, uz pomoć čije energije se zagreva masno tkivo do njegovog topljenja i izvlačenja iz tela. Laser ulazi pod kožu i masne naslage pretvara u emulziju koja se zatim isisava. Prednost laserske liposukcije je u tome što se krvarenje svodi na minimum i što se može postići lifting efekat kroz zatezanje kože. Kao najnežnija i najpreciznija vrsta lisposukcije pogodna je za manje i osetljivije regije i potpuno je bezbedna za zdravlje. U ta područja spadaju: podbradak, kolena i donji ili gornji deo stomaka. Izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Radiofrekventna lipoliza ima skoro isti postupak kao i laserska samo su njeni efekti i rezultati manji i sporiji.
I vaše telo može postati savršeno samo je neophodno odabrati pravu metodu kojom ćete do njega i doći.