24
јан

Rešavanje stambenog pitanja: Biti podstanar ili kupiti stan na kredit?

Jedna od najvećih dilema kada je u pitanju rešavanje stambenog pitanja jeste da li se odlučiti za podstanarstvo ili kupiti stan na kredit. I jedna i druga varijanta imaju brojne prednosti i mane i na kraju se sve svede na to koliki ste rizik spremni da podnesete.

Biti podstanar znači da svakog meseca morate da plaćate drugom umesto da investirate u svoje, ali ovim putem dobijate i više vremena da skupite novac za učešće. Sa druge strane, mnogi se odlučuju za dizanje kredita kako bi bili vlasnici nekretnine i time se obavezuju da će svakog meseca banci plaćati određenu ratu koju u ovim nesigurnim trenucima možda neće moći da isplate svaki mesec.

Dugoročna obaveza plaćanja

Kao jednu od glavnih prednosti podstanarstva mnogi ističu slobodu da u bilo kom trenutku mogu da spakuju stvari i presele se. Ovo se uglavnom dešava kada ljudi nađu stan na boljoj lokaciji, promene posao ili požele da pređu u manju ili veću nekretninu.

U slučaju kada ne postoji ugovorna obaveza kojom ste primorani da plaćate kiriju za određenu nekretninu, niste u obavezi da nastavite da živite u njoj. Sa druge strane, kada je u pitanju podizanje kredita, morate biti sigurni da je to ono što želite jer se obavezujete da ćete određeni niz godina vraćati novac banci i izmirivati sve vaše obaveze.

Rata kredita ili stanarina?

Na prvi pogled se čini da je jeftinije plaćati mesečnu rentu i ne brinuti o svim troškovima koji su uključeni u podizanje kredita. Ovde je visina troškova jasna i uvek se može promeniti selidbom u drugi stan.

Ipak, u zavisnosti od tipa stambenog kredita koji možete da podignete, cifre mogu biti prilično jasne i kada je ovaj vid finansiranja doma u pitanju. Trenutne cene na tržištu pokazuju da kada je u pitanju kvalitetna novogradnja, Novi Beograd može da ponudi nekretnine koje su savršene za život i uz pogodnosti pri dizanju kredita mogu da budu odlična investicija.

U ovom slučaju, više se isplati podići kredit za stan koji ima tendenciju da postane odlično ulaganje jer ovom kraju ne opada popularnost.

Održavanje nekretnine

Kada pomislite na održavanje nekretnine, tu treba spomenuti većinu troškova na koje mnogi zaborave. Uglavnom se misli samo na one troškove koji vam stižu sa računima, ali postoji niz dodatnih na koje retko ko pomisli. Prvo je osiguranje, koje nije obavezna stavka ali ga je potrebno imati kako biste bili sigurni da će vam sva eventualna šteta biti nadoknađena.

Podstanare uglavnom ne dotiču ovi troškovi, dok vlasnici stana moraju sve da imaju u vidu kako bi se pobrinuli da će stan, zgrada i okruženje biti održavani. Ipak, sve ovo doprinosi većoj vrednosti stana te ukoliko jednog dana budete želeli da ga prodate, ovo će se pokazati kao odlična investicija.

Uključite sve elemente u odgovor

Ovo je bitna odluka i zahteva dosta elemenata koje morate uzeti u obzir. Sa jedne strane je vaš način života i da li ste spremni da se odlučite na nešto što je dugotrajno ili vas mesto ne drži dugo u jednom te istom okruženju. Takođe, razmislite o vašim stavovima kada je budućnost u pitanju i gde se vidite za nekoliko godina.

Razmislite da li ste spremni na rizik podizanja kredita ili rizik da stalno budete podstanari. Odgovori na ova i slična pitanja će vam pomoći da donesete konačnu odluku.

Kako biste se odlučili koji je pravi put za vas, zapitajte se koliko ste spremni da investirate na samom početku i da li je za vas bolja kratkoročna ili dugoročna investicija. Uključite u to vaše mesečne prihode, sve članove domaćinstva kao i da li želite da budete vlasnik stana i imate svu slobodu ili ste više za što manje obaveza oko životnog prostora.

Ознаке: