17
апр

Rešite se grinja iz kuće jednom i za svagda

Kućne grinje predstavljaju mikroorganizme i prisutne su u svakoj kući. Iako su u potpunosti bezopasne, ipak predstavljaju smetnju većem delu stanovništva jer su izazivači alergija. Postoje mnogi koji su alergični na grinje i njihovo prisustvo može samo pogoršati stanje kod takvih ljudi. Poznato je da vole vlažna i mračna mesta do kojih ne dopire toliko sunčeve svetlosti, kao što su spavaća soba, kuhinja. Najviše ih možete pronaći u krevetu, jastucima, ćebadima, tepisima, nameštaju od mebla. 

Gde su najviše prisutne grinje?

Alergija predstavlja broj jedan problem ne samo kod starijih već i kod dece. Poznato je da većinu alergena izazivaju baš grinje koje kad se pomešaju sa kućnom prašinom predstavljaju pravi problem za ljude koji pate od alergija, u nekim situacijama  Kao što smo naveli grinje vole mračna i vlažna mesta, zato su najviše prisutne u spavaćoj sobi, jastucima, dušecima, ćebićima, plišanim igračkama. Takođe ovi nepoželjni stanovnici prisutni su i u kuhinji. Ova mesta im obezbeđuju idealne uslove za njiov opstanak i razmnožavanje. 

Koji su najbolji načini za njihovo eliminisanje?

Kao prvo što se navodi jeste redovno provetravanje i  čišćenje prostorija u kojima živite i spavate. Pranje posteljine na 60 stepeni to na svakih sedam dana, češćim pranjem ćebića, jorgana, zavesa, plišanih igračaka. Takođe jastukei, dušeke, nameštaj, tepihe, razne staze sve što skuplja prašinu i grinje bi trebalo redovno prati i čistiti. Problem je u tome što obični usisivači nisu dovoljni u borbi protiv ovih mikroorganizama. Koliko god se trudili uvek će biti prisutni. Kao jedan od efikasnijih načina navode se dubinska pranja dušeka, tepiha, nameštaja.

Dubinsko pranje u borbi protiv grinja

Pored toga što redovno čistite kuću, prašina će uvek pronaći način da uđe u svaku poru vašeg doma.Standardni usisivači nisu baš efikasni u borbi protiv grinja, čak nisu ni preporučljivi osobama koje pate od alergija da ih koriste jer samo raznose prašinu i grinje po kući. Najbolja opcija je uopšte ne koristiti tepihe. Međutim ukoliko morate onda barem ih odnesite u servis gde će uz pomoć dubinskog pranja efikasno ukloniti svu prljavštinu iz vašeg tepiha. Nije na odmet da makar jednom godišnje obavite dubinsko pranje nameštaja u vašem domu. 

Izbor dušeka, posteljine je veoma važan u borbi protiv grinja

Poznato je da su grinje najviše prisutne u spavaćoj sobi i ukoliko želite da ih se rešite pored čišćenja morate da obratite pažnju i na čemu i na kakvim materijalima spavate. Dušek je veoma bitan, zato obratite pažnju kada ga kupujete. Ukoliko patite od alergije obavezno kupite dušek koji je antialergijski od penastih šupljih vlakana. Ne zaboravite da redovnim okretanjem dušeka produžavate vek njegovog trajanja.

Postoje posebne tkanine koje se prave baš protiv grinja i ne dozvoljavaju njihovo prodiranje u dušek. Takođe redovno provetravanje, čišćenje, usisavanje doprineće da se broj alergena koje grinje izazivaju smanje. Pored dušeka bitna je i posteljina. Najbolje je koristiti pamučnu posteljinu i prati svakih sedam dana na 60 stepeni. Takođe na ovoj temperaturi preporučuje se pranje i jorgana, ćebića barem jednom u tri meseca. Koliko god čistili, grinje ne možete u potpunosti eliminisati, al ipaki postoje načini kako da ih kontrolišete.