7
мај

Saveti kako da odaberete najbolji prašak za Vaše bebe

Rođenje deteta velika je prekretnica u životu svake osobe. Način života i svakodnevnica se menjaju iz korena i to je trenutak u kom roditelji počinju da ceo život podređuju novom članu porodice. Dolazi do korenitih promena, a jedna od njih je i izbor proizvoda koje će koristiti u kući. Novi roditelji počinju da se trude da koriste što prirodnije proizvode, bez mnogo hemikalija, kako bi njihova beba rasla u što bezbednijem okruženju.

Glavna nedoumica mladih roditelja je koliko često treba prati veš novorođenčeta (ovde se misli na benkice za spavanje) i koji prašak za bebe upotrebiti. Mnogi se dvoume i oko toga da li treba da bebinu odeću peru zajedno sa njihovom. Odgovor na to pitanje je ne, a razlog je to što ćete bebinu garderobu prati na drugačijem programu od Vaše i koristićete drugačiji prašak za veš.

Prlikom izbora odgovarajućeg deterdženta treba da imate na umu više faktora. Prvi i osnovni je da je koža novorođenčeta izuzetno osetljiva i da je sklona alergijskim reakcijama. Zbog toga uvek treba birati hipoalergijski prašak za bebe. Ova vrsta deterdženta namenjena je pranju bele i šarene dečije garderobe i neće izazvati nikakve iritacije na koži Vaše bebe. Kada birate prašak za veš za bebe obavezno pročitajte sastav na pakovanju. Kvalitetan prašak za bebe ne sme da sadrži konzervanse i boje. U sastavu praška za veš za bebe ne sme biti ni parfema jer i oni mogu irititati nežnu dečiju kožu.

Kako ćete u prvih mesec dana koristiti i pamučne pelene za široki povoj, prilikom njihovog pranja možete koristiti prašak za bebe, ali obavezno proverite da li na pakovanju postoji oznaka 0+ jer to znači da se može koristiti od najranijeg uzrasta.  Naš savet je da ih prvo potopite u lavor kako biste uklonili sve fleke, a zatim da ih u mašini operete na 90 stepeni. Za pranje pelena i bebinih peškira možete koristiti i program sa predpranjem i iskuvavanjem. Mnogi preporučuju da se nakon završetka programa pranja mašina uključi na program za ispiranje veša, kako bi bili sigurni da je sav deterdžent ispran. Najbolje bi bilo da pelene perete odvojeno od ostatka bebinog veša.

Još jedna nedoumica mladih roditelja je i upotreba omekšivača za bebin veš. Pošto smo već utvrdili da se za pranje bebinog veša ne sme koristiti običan prašak za veš isto pravilo važi i za omekšivač. Iako se zbog parfema ne preporučuje upotreba običnog omekšivača za pranje veša novorođenčadi, ukoliko baš želite da koristite omekšivač, postoje oni koji su namenjeni za pranje dečijeg veša.

Da li je prašak za bebe efikasan i kod najtvrdokornijih fleka?

Kada mališani počnu da jedu kašice njihova garderoba će biti mnogo prljavija nego ranije. Tada se mnogi roditelji pitaju da li će običan prašak za bebe moći da skine sve uporne fleke na garderobi. Iako su deterdženti za veš za bebe namenjeni pranju na najvišim temperaturama i proizvođači tvrde da skidaju sve fleke, može se desiti da kašica od brokolija ipak ostavi trag na bebinoj benkici ili portikli. Kako do toga ne bi došlo, preporučujemo da i dalje koristite prašak za veš za bebe, ali da upotrebljavate specijalna hipoalergijska sredstva namenjena uklanjanju fleka sa garderobe mališana.

Dakle, da bi Vaši mališani imali miran san i da ne bi imali probleme sa osipima, uvek birajte odgovarajući deterdžent kojim ćete prati njihovo rublje.