28
окт

Saveti za putovanje bez stresa

Kada razmišljamo o putovanju uvek nam je na umu otkrivanje novih uzbudljivih mesta, upoznavanje novih ljudi, isprobavanje lokalnih kuhinja ili uživanje u plažama i morskim pučinama. Ipak, putovanje podrazumeva naglu, a kratkotrajnu promenu u životu, a takve situacije uvek izazivaju mentalni i fizički stres organizmu. Imajući ovo na umu, od velike je važnosti putovanjima pristupati dako da minimiziramo potencijalni stres, a maksimiziramo zadovoljstvo zbog posete željenoj destinaciji. Evo kako da se pripremite za put tako da izbegnete svaki mogući stres.

Planirajte unapred

Zakazivanje godišnjeg odmora često zavisi mnogo od termina u kojima na odmore odlaze članovi tima i ostatak kolektiva na vašem radnom mestu. Zbog toga, pre ikakvog rezervisanja puta, uverite se kada možete odsustvovati sa posla i da li ste u mogućnosti da pozavršavate sve bitne obaveze pre toga, kako biste na odmoru bili rasterećeni od stresa. Delegirajte svoje obaveze na nekoga dok ste odsutni.  Sledeći korak planiranja je određivanje budžeta za putovanje. Jednom kada ga odredite, pridržavajte ga se. Sva prevelika odstupanja od budžeta mogu se odraziti na kvalitet našeg života nakon puta i prozrokovati nam stres. Predvidite to da ćete na putovanju potrošiti bar onoliko koliko plaćate prevoz i smeštaj. Nakon procene bužeta, možete se baciti na izbor destinacije, rezervaciju hotela i karte za prevoz. Obavezno proverite da li prevoz podrazumeva presedanja, kao i šta vam detaljno nudi odabrani smeštaj, kako se ne biste susreli sa nepredviđenim neprijatnostima i novim troškovima.

Pripremite se sistematično

Istražite svu dokumentaciju koja vam je potrebna za željenu destinaciju. Pojedine zemlje iziskuju vizu za putovanje, a gotovo svaka da vam pasoš ne ističe već šest meseci kasnije i da imate bar dve prazne stranice u njemu. Izvadite novi pasoš ranije i informišite se na internetu i po potrebi u ambasadi zemlje u koju putujete o svim neophodnostima. Ukoliko ne poznajete jezik zemlje u koju putujete, pobrinite se da sebi obezbedite bar bazično poznavanje svetskog stranog jezika – kvalitetna škola engleskog jezika za nekoliko meseci može vas pripremiti za put na bilo koju destinaciju. Komunikacija je važan faktor u snalaženju na putovanju i sposobnost da se sporazumete sprečiće mnogo potencijalnog stresa.

Ima zemalja koje iziskuju i to da se vakcinišete protiv određenih bolesti pre samog putovanja. Takođe, putno osiguranje najčešće nije skupo, obezbeđivanje njega oduzeće vam minimalno vremena, a zaštitiće vas od mnogih nepredviđenih situacija i lekarskih troškova na putu.

Ostavite sve u savršenom redu

Kada razmišljamo o putu, spopada nas euforija. Sve svakodnevne obaveze zanemarujemo, na poslu dok radimo sanjarimo o moru, a kuću u procesu pakovanja ostavljamo u kompletnom haosu. Posledice svega ovoga mogu biti izvor našeg stresa i tokom putovanja, a posebno nakon njega. Zbog toga se potrudite da dve nedelje pre puta budete veoma fokusirani na radnom mestu i da predvidite sve probleme koji mogu iskrsnuti u vašem odsustvu i osmislite rešenja. Učinite uslugu sebi i sredite kuću pre odlaska. Zamolite nekoga od prijatelja da brine o vašim biljkama i životinjama dok ste odsutni. Proverite da li su vam svi uređaji isključeni i da li ste dobro zaključali vrata. Sve ove radnje oduzeće vam malo vremena, ali će se svaki minut višestruko isplatiti jer ćete moći da se kompletno opustite na putu.

Spakujte se minimalistički

Nošenje brda nepotrebnih stvari svakodnevno će dovoditi do traćenja vremena u odlučivanju koje odevne kombinacije želimo da nosimo i kako da se spakujemo u povratku. Preskočite ovaj naporni psihofizički proces i spakujte se što racionalnije možete. Napravite spisak svih neophodnosti. Promislite ceo jedan vaš dan i sve što će vam tokom njega biti neophodno, pa sve to taksativno zapišite. Spakujte se po tim stavkama i ne dodajte ništa više.

Sada kada ste detaljno pripremljeni i spakovani, vreme je da sve nedaće ostavite iza sebe i fokusirate se samo na lepotu putovanja i novih spoznaja.