23
апр

Snimanje zuba – dijagnostika stomatoloških problema

Za većinu stomatoloških intervencija neophodno je prethodno snimanje zuba. Taj snimak ne traba da bude star više od nekoliko meseci. Na snimku se vidi ono što stomatolog ne može da vidi golim okom, detalje koji su važni kako bi dijagnostikovao problem. Na osnovu snimka stomatolog planira dalje intervencije.

Ukoliko se intervencija obavlja u blizini osetljivih zuba onda snimanje zuba ili vilice može da se obavlja i u toku same intervencije.  Pacijente često zanima : Koje je snimanje zuba najbolje? Na ovo pitanje odgovor je jednostavan: Postoje različita snimanja zuba i rade se u zavisnosti od problema koji treba da se dijagnostikuje ili intervencije koja treba da se radi.  Razlikuju se tri vrste snimanja zuba: 3D snimak (CBCT), 2D snimak obe vilice (ortopan) i dentalni radiogram.

Snimanje zuba CBCT uredjajem

Najnoviji i najprecizniji vid snimanja u stomatološkoj dijagnostici je CBCT snimanje.  Zahvaljujući velikom broju preseka koje aparat radi u tri dimenzije, ova vrsta snimanja predstavlja najbolji izvor informacija o stanju zuba i vilične kosti.  CBCT uredjaj za snimanje zuba je veoma sličan CT skenerima koji se koriste u kliničkim centrima, uz neuporedivo manje radijacije prilikom snimanja.  Ovaj aparat funkcioniše tako što dok pacijent stoji, skener prolazi u polukrugu oko glave pacijenta. Proces CBCT snimanja traje desetak sekundi.  Čitav postupak snimanja, sa pripremom za snimanje traje samo nekoliko minuta. 

Ovo snimanje zuba radi se za potrebe preciznije dijagnostike, uglavnom za neke oralno-hirurške procedure kakva jeste ugradnja implantata. Snimak je trodimenzionalan pa se na njemu vide slojevi vilice, sa digitalnom obradom svih struktura vilice, zuba i sinusnih šupljina. Na osnovu 3D snimka lako se mere raspoložive kosti za ugradnju implantata. Važno je i da se dijagnostikuju svi patološki problemi koji postoje na zubima i vilici. U zavisnosti od regije koja se snima postoje tri vrste snimaka: mali snimak je za snimanje samo tri zuba, srednji za snimanje jedne vilice i veliki snimak je za snimanje obe vilice sa sinusima. 

 Prednosti digitalne stomatološke radiografije

Digitalna stomatološka radiografija je savremeni tip rengenskog snimanja. Za ovu vrstu snimanja zuba koriste se digitalni senzori umesto fotografskog filma koji se koristio kod tradicionalnog snimanja.  Snimljena slika se lako pretvara u digitalne podatke a oni su odmah dostupni za pregled i po potrebi mogu elektronski da se proslede stomatološkoj ordinaciji. Visokokvalitetni snimci, minimalno zračenje i precizno snimanje X zracima su istaknute prednosti digitalne stomatološke radiografije.

Digitalno snimanje zuba za rezultat daje slike visokog kvaliteta na kojima se jasno vidi najsitniji anatomski detalji skeniranih delova vilice. Digitalna obrada snimaka je još jedna značajna prednost. Digitalnom obradom omogućeno je prilagodjavanje vidljivosti i osetljivosti snimka, izoštravanje slike kojim se postiže jasniji prikaz sitnih detalja. Nad konvencionalnom radiografijom uzima prednost sa daleko manjim procentom zračenja, čak do 90% manje.

CBCT uredjaj daje mogućnost premeravanja anatomskih struktura vilice i zuba u realnim proporcijama. Ukoliko ima patoloških promena, precizno se mogu premeriti njihove realne dimenzije, kod cista i tumora one su bitne za dalje intervencije. Napredna tehnologija omogućila je da se preko programa za virtuelno postavljanje implantata oni na monitoru vide baš onako kako će biti u realnoj veličini. 

Šta predstavlja ortopan?

Prilikom prve posete stomatolog od pacijenta najčešće zahteva ortopan snimak kako bi dobio sve potrebne informacije za intervencije ili dalje preciznije dijagnostikovanje.  Ortopan je poznat kao 2D snimak, dobija se panoramskim snimanjem zuba CBCT uredjajem.  Predstavlja klasičan snimak gornje i donje vilice na kome se vide svi zubi, vilični zglobovi, pa čak i deo sinusnog kanala.

Ortopan često traže dečji stomatolozi zato što se pored zuba koji su iznikli na ortopan snimku vide i oni koji nisu, pa i patološke promene u kosti, ciste ili procesi u korenu zuba. Ako već pacijent odlazi na snimanje zuba i plaća ga onda je najbolje da dobije potpunu sliku. Snimanje zuba za ortopan traje manje od jednog minuta. Obrada ortopana zahteva još dva-tri minuta i onda se on reše na CD ili štampa. 

Dentalni radiogram

Dentalni radiogram predstavlja vrstu ponoćne dijagnostike bez koje ne može stomatologija. Iako predstavlja tradicionalnu metodu snimanja zuba njegova prednost je u tome što daje dragocene podatke o stanju svakog zuba ponaosob. Dentalni radiogram zove se još i retroalveoralni snimak ili „mali snimak“. Ovim snimanjem mogu da se zahvate najviše dva-tri zuba.

U stomatološkoj praksi važi mišljenje da je precizniji od ortopana, ali se zbog smanjenog polja pokrivanja može koristiti da dijagnostiku problema samo na odredjenim zubima. Ova vrsta snimanja zuba koristi se kada stomatolog želi da utvrdi da li je unutar zuba prisutan karijes ili želi da vidi da li postoji zapaljenje živca sa procesom na korenu zuba. Verodostojan je i kod procene stanja zuba nakon povrede.