20
нов

Sobna antena i sve što treba da znate o odabiru odgovarajuće

Danas je televizija jedan od najvažnijih izvora informacija, naravno, uz internet. Gotovo svaka kuća danas ima televizor, a često ne samo jedan. Neki ljudi gledaju uglavnom informativne kanale, neki više vole igrane filmove, dok su drugi više zainteresovani za zabavne TV emisije, ali u svakom od ovih slučajeva potreban vam je dobar TV signal. Ovo se postiže postavljanjem televizijske antene. Hajde da saznamo nešto više o ovim uređajima.

Sobna antena – najvažnije karakteristike

Kao što znate, antene se razlikuju na osnovu nekoliko kriterijuma: mesto instalacije, frekventni opseg i tip pojačanja signala.

Mesto instalacije

Prvi kriterijum deli sve antene na eksterne (spoljne) i unutrašnje tj. sobne antene. Eksterijeri se najčešće postavljaju na krov kuće i daju dobru, kvalitetnu sliku. Što se tiče prostorije, najbolje se koriste u zoni tzv. samouveren prijem, jer u suprotnom, ako je vaša oblast daleko od nastavnika, nećete moći da zaobiđete zakone fizike. Pored toga, treba napomenuti da unutrašnja antena neujednačeno hvata signal u različitim prostorijama.

Dakle, ako se vaš dom nalazi u zoni sigurnog prijema signala, onda bi bilo preporučljivo odabrati instalaciju antene u prostoriji, odnosno biće vam dovoljna sobna antena. Ali i sobne antene su takođe različite i razlikuju se, pre svega, po vrsti pojačanja signala. Prema ovom kriterijumu sobne antene su aktivne i pasivne.

Aktivna i pasivna sobna antena

Modeli pasivnih sobnih antena imaju svojstvo da pojačavaju televizijski signal zbog svoje geometrije, odnosno dizajna. Ne moraju biti priključeni na mrežu i opremljeni dodatnim pojačalima. Glavna prednost takvih uređaja je odsustvo dodatnih prepreka.

Međutim, pasivna sobna antena ne može uvek da se nosi sa svojim zadatkom. Ponekad njegova snaga jednostavno nije dovoljna za prijem signala visokog kvaliteta – u takvim slučajevima se koriste aktivne TV antene. Opremljene su elektronskim pojačalom, pa su osetljivije. Takvo pojačalo se može montirati direktno u kućište antene, ali može ići zasebno. Aktivna sobna antena je povezana preko mrežnog napajanja.

Pored očiglednih prednosti opisanih gore, aktivna sobna antena za unutrašnje pojačalo ima svoje nedostatke. Oni uključuju izobličenje signala i smetnje zbog upotrebe pojačala što se manifestuje upotrebom jeftinih nekvalitetnih pojačala i veoma osetljivih instrumenata sa previše moćnog pojačanja. Šum se takođe može pojaviti ako se aktivna sobna antena koristi u bezbednoj prijemnoj prostoriji gde nije potrebno dodatno pojačanje.

Domet

Na kraju, treći kriterijum za izbor antena je domet. Takvi uređaji mogu biti povezani (tj. sposobni da primaju MV ili DMV talase) na sve talase uređaja koji primaju oba tipa signala. Potonji su najpopularniji u našem vremenu, mnogo su zgodniji, jer se različiti televizijski kanali emituju u različitim grupama. Kupovinom takve antene možete povećati broj pregledanih kanala skoro dva puta. Ali uprkos ovome, ako ukoliko imate samo digitalnu TV antenu, onda ćete značajno uštedeti kupovinom modela koji će primati samo DMB signal (ovaj opseg se koristi u digitalnom emitovanju).

A sada – otkrivamo vam nekoliko saveta o tome na šta treba obratiti pažnju pri izboru sobne antene:

  • Izbor modela antene je prvenstveno vođen nivoom signala u vašem domu. Nikada ne bi trebalo da kupujete takve uređaje samo zbog dizajna koji želite;
  • Ako prozori stana gledaju ka repetitoru ili televizijskom centru, možete se odlučiti za opciju prozorske antene. Takav uređaj se montira na staklo i, iako je antena zapravo sobna, u nekim slučajevima ni spolja ne radi ništa lošije;
  • Ako je rastojanje do tornja više od 15 km, onda je bolje da se odlučite za spoljnu antenu, a ne unutrašnju, čak i kada je aktivna.