20
апр

Ukratko o povećanju usana

Procesom starenja, ljudsko telo i koža doživljavaju velike promene, posebno koža lica. Pored bora koje počinju da se javljaju već u 30-im godinama kod žena, dešava se da nos raste, a da se usne smanjuju. Iako je kod nekih genetika odigrala presudnu ulogu kada je u pitanju punoća usana, činjenica je da sa brojem godina usne postaju tanje i manjeg obima. U tim trenucima, žene dobijaju sve više želju da njihoive usne izgledaju puno, bez bora, senzualno i zavodljivo. Iz tog razloga sve više podležu estetskoj hirurigiji celokupnog lica, ali najčešće povećavanju usana. Iako vrlo male površine u odnosu na druge organe, povećavanje usana je jedan komplekasan i ne tako jednostavan zahtev, te se može reći da je za uspešan i želljen izgled potrebna stučnost i profesionalnost.

Tehnike povećavanja usana mogu biti nehiruške, korišćenjem i ubrizgavanjem različitih materijala, ali i hiruške kada se implantiraju delovi sopstvenog tkiva ili sintetički implantanti. Danas postoji preko 70 materijala koji se mogu koristiti za popunjavanje usana.

Kako se vrši intervencija povećanja usana

Za koji god način punjenja da se odlučite, činjenica je da se povećavanje usana mora izvršiti u družbi sa anestezijom, bilo lokalnom bilo opštom. Postupak ubrizgavanja materijala traje od 15 do 20 minuta ukoliko su u pitanju fileri, ili nešto više vremena ukoliko je u pitanju deo tkiva, plastika i ostalo. Po neke operacije zahtevaju i rad iz više etapa, te je potrebno zaista pripremiti se na ovakav vid zahvata. Ono što je važno, jete preoperativni razgovor sa doktorom koji će intervenciju izvršiti, radi prikupljanja informacija o procesu ili komplikacijama koje se mogu dogoditi za vreme intervencije i kasnije. Zato je potrebno izabrati pravog doktora, u kojeg možete imati poverenje kako bi efekti intervencije bili ispunjeni.

Moguće komplikacije kod povećanja usana

Naravno, kao i posle svake operacije, može doći do otoka i to vrlo često, pa se nemojte zabrinuti, bez obzira na njihovu jačinu. Pored otoka mogu se javiti i modrice koje bi trebalo da prođu za nekoliko dana. Tada je najbolje koristiti hladne obloge, i povremeno analgetika kako bi se bolovi ublažili, a otoci što pre sanirali. Pored navedenih komplikacija, mogu se javiti i neke veće, kao što su otvrdnulost usana, crvenilo, infekcija, i ono što najviše zabrinjava granulomi. Na sajtu Lepota i Zdravlje možete saznati nešto više o mogućim komplikacijama.

Granulomi predstavljaju otvrdnuće u usnama u obliku zrna, odnosno kuglica, koje pored toga što etetski remete usne, mogu dovesti do deformiteta usana. Granulomi se mogu pojaviti i nakon šest meseci od povećavanja usana, te se mogu proširiti i na okolna tkiva. Lekari u tom slučaju preporučuju terapiju kortikosteroidima koji uspešno otklanjaju granulome posle nekog vremena. Iako još uvek nije poznat uzrok nastanka granuloma, mala je verovatnoća da će se pojaviti. Slično granulomu jeste i nodul, koji se javlja češće i u prvim mesecima od povećavanja usana, zbog nepravilnog ubrizgavanja materije. Vrlo lako se može eliminisati masažama. Na prvom mestu je svakako zdravlje pa tek onda lepota, zato pre svega treba voditi računa posledicama ovog zahvata.

Materija kojom se usne pune izražava se u mililitrima ili kubnim santimetrima, i zavisi od trenutnog stanja usana kao i želje pacijentiknja.
Što se tiče trajanja novih usana, doktori ne mogu da precizno odgovore na ovo pitanje. Koliko će vaše usne nakon punjenja biti zavodljive, zavisi od genetike, vrste materijala koji je ubrizgan, pa je to period od 6 do 10 meseci za filere, ili nešto više godina za trajne materijale. Svakako, ukoliko se odlučite za povećavanje usana, raspitajte se kod stručnih lica koji je najbolji način za vas.