15
јун

Veliki napredak na polju vantelesne oplodnje

Poslednjih decenija, sa razvojem novih tehnologija u medicini, odvijaju se brojne inovacije na polju asistirane reprodukcije, pre svega u domenu vantelense oplodnje.

Vantelesna oplodnja je tehnika reproduktivne medicine koja omogućuje parovima s poteškoćama u začeću da postanu roditelji. 

Trendovi korišćenja ovih tehnologija su godinama u porastu, kako zbog rastućeg broja neplodnosti među mladim parovima, tako i zbog sofisticiranosti i sve boljih rezultata u lečenju neplodnosti i steriliteta. 

Mnogim parovima su nesumnjivo pomogli i doveli do ostvarenja najveće želje – želje da se ostvare kao roditelji. 

Ipak, vrtoglavi napredak reproduktivne medicine otvara važna etička pitanja. Ostaje da saznamo da li će ih razvoj nauke “prestići” pre nego što saznamo prave odgovore. 

Koji su to ključni napreci u tehnologiji vantelesne oplodnje?

Povećanje stope uspešnosti postupka 

Pre svega, napredak u tehnologiji i metodologiji vantelesne oplodnje (VTO) doveo je do povećanja stope uspešnosti postupka. Stručnjaci neprestano rade na pronalaženju novih načina za poboljšanje stopa trudnoće i porođaja kod pacijenata koji se podvrgavaju VTO-u.

Genetsko testiranje embriona

Sve više klinika koristi genetska testiranja embriona pre transfera u matericu. Ova tehnika, poznata kao preimplantacijska genetska dijagnostika (PGD) ili preimplantacijsko genetsko testiranje (PGS), omogućava odabir embriona bez naslednih genetskih poremećaja ili hromozomskih aberacija, čime se povećava verovatnoća uspešne trudnoće.

Korišćenje novih tehnologija

U posljednjim godinama pojavile su se nove tehnologije koje mogu poboljšati IVF postupak. Na primer, mikroskopska selekcija spermatozoida (MSOME) omogućava detaljan pregled i odabir spermatozoida sa najboljim kvalitetom za oplodnju. Upotreba naprednih kultivacijskih sistema, kao što su kultivacija blastocista, takođe je postalo sve učestalije.

Očuvanje plodnosti

Očuvanje plodnosti postaje sve popularnije među parovima koji žele odložiti roditeljstvo. Ova tehnika omogućava ljudima da zamrznu svoje jajne ćelije ili spermatozoide za buduću upotrebu, čime se povećava njihova šansa za uspešno začeće kasnije u životu.

Kakva su predviđanja za dalji napredak reproduktivne medicine? 

Reproduktivna medicina je grana koja se očigledno neprestano razvija, a dalji napredak se može očekivati u svim gore navedenim područjima. 

Evo nekoliko mogućnosti koje bi mogle oblikovati budućnost reproduktivne medicine:

  1. Napredak u tehnologijama vantelesne oplodnje: Poboljšavanjem tehnike vantelesne oplodnje i pripadajuće tehnologije mogu povećati uspešnost postupaka i smanjiti rizike. To podrazumeva razvoj preciznijih metoda za odabir najkvalitetnijih embriona za transfer, dalje poboljšanje kultivacijskih sistema ili razvoj novih metoda za podsticanje rasta folikula.

  2. Razvoj novih genetskih tehnika: Genetska istraživanja i tehnologije kao što su genski uređivači (kao CRISPR-Cas9), mogu pružiti nove mogućnosti u lečenju genetskih poremećaja i poboljšanju plodnosti. Napredak u ovoj oblasti može dovesti do mogućnosti ispravljanja genetskih mutacija i eliminacije naslednih poremećaja.

  3. Veštačka inteligencija (AI) i analitika podataka: Primena veštačke inteligencije i analitike podataka može poboljšati dijagnostiku, predviđanje i personalizirani pristup lečenju. Algoritmi mašinskog učenja mogu pomoći u analizi velikih količina podataka kako bi se identifikovali uzorci i predvideli rezultati postupaka vantelesne oplodnje za pojedinačne pacijente.

  4. Očuvanje plodnosti: Tehnike očuvanja plodnosti mogu se dalje razvijati kako bi se omogućilo većem broju ljudi da zadrže mogućnost reprodukcije. Osim zamrzavanja jajnih ćelija i spermatozoida, naučnici će istraživati nove metode za očuvanje plodnosti, poput zamrzavanja tkiva jajnika ili razvoja veštačkih jajnih ćelija.

  5. Eksperimentalne metode: U budućnosti se mogu pojaviti i eksperimentalne metode koje trenutno nisu široko rasprostranjene ili odobrene. Primeri uključuju razvoj veštačkih materica, napredne tehnike zamene mitohondrija, ili korišćenje matičnih ćelija za regeneraciju oštećenih reproduktivnih organa.

Ne sumnjamo da će nauka i tehnološki razvoj dostići ovakve napretke, ali ono što će se sve češće čuti jesu pitanja – da li je ovakav napredak etički ispravan? Kakvi će se zakoni donositi u ovim oblastima?

Razmišljanje i odgovore na ova pitanja prepuštamo čitaocima…