9
јан

Vitamini i minerali bez kojih je nezamisliv zdrav život

Da bi organizam normalno funkcionisao važno mu je obezbediti dovoljnu količinu vitamina i minerala. Oni su pokretači i zaštitnici ljudskog tela. Najčešće se unose putem hrane. A kada se hranom ne može nadomestiti manjak vitamina i minerala onda se uglavnom unose putem suplemenata. Kako je unošenje putem namirnica najlakše i najefikasnije otkrivamo gde ih sve možete pronaći.

Šta su vitamini, a šta minerali

Vitamini su organska jedinjena neophodna za funkcionisanje organizma. Raznovrsne su hemijske strukture, a najčešće se razlikuju na osnovu stepena rastvorljivosti i tako se dele na liposolubilne i hidrosolubilne. U liposolubilne spadaju oni vitamini koji se rastvaraju u mastima kao što su vitamin A, D, E i K, dok se ostali rastvaraju u vodi. 

Minerali kao i vitamini imaju istu funkciju – obezbeđuju normalno funkcionisanje organizma.  To su prirodna jedinjenja potrebna za razvoj, rast i energiju. Koliko će nam biti jaki zubi i kosti, kako će nam raditi bubrezi i nervi – sve to zavisi od minerala.

Ova jedinjenja važna su za normalno fukcionisanje organizma tokom celog života, ali su posebno značajni minerali i vitamini za decu, jer je pravilan rast i razvoj osnova zdravlja.

Najvažniji vitamini

Ove vitamine trebalo bi da u većoj ili manjoj količini unosimo kroz ishanu:

Vitamin B – Postoji nekoliko vrsta vitamina B: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12. Najčešće se u organizam unose kao kompleks, koji i čine i to kroz jaja, meso, ribu, žitarice. Ukoliko organizmu nedostaje neki od ovih vitamina on će vam vrlo brzo signalizirati. Pormene ćete moći da osetite u mišićima, na koži u nervnom i digestivnom sistemu.

Vitamin C – Njega možete potražiti u voću. A ako niste ljubitelj voća onda buduite spremni na probleme sa imunitetom, jer ovaj vitamin ga jača i štiti nas od infekcija. 

Vitamin D – Zadužen je za održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosofora u krvi, apsorbuje kalcijum iz digestivnog trakta i ugrađuje ga u koštani sistem. Najviše ga ima u ribi i ribljem ulju. Tokom zime, kada nema sunca mnogi pate od nedostataka ovog vitamina.

Vitamin A – Ukoliko imate smetnje sa vidom moguće je da patite od nedostatka ovog vitamina. Dobra stvar je što njega ima u izobilju u namirnicama biljnog i životinksog porekla pa ga je lako uneti.

Vitamin K – Važan je za zdrave kosti. Ima ga u biljnom ulju i lisnatom povrću.

Vitamin E – Važi za jak antioksidans, a zovu ga i “vitaminom mladosti”. Malo je prisutan u namirnicama, ali ga ima u maslacu, mlečnoj masti, žumancetu.

Najvažniji minerali

Magnezijum – Slabost u mišićima, nesanica i promene raspoloženja znak su da vaš organizam pati od nedostatka ovog minerala. Zato što više jedite zeleno povrće, orašaste plodove, mahunarke, avokado, banane…

Kalcijum – Nalazi se pretežno u kostima. Zaslužan je i za zdrave zube. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima i sardinama.

Cink – Učestvuje u varenju i aposrbovanju hranljivih materija. Kada ga nema dovoljno manifestuje se kroz dijareju i mučninu. Ima ga u plodovima mora, govedini, mahunarkama…

Natrijum – Ima ulogu elektrolita i važan je za funkcionisanje nervnog i mišićnog tkiva. Glavni izvor natrijuma u hrani je so.

Kalijum – Takođe ima funkciju elektrolita i kontroliše kontarkciju mišića. Voće i bareno voće su izvori ovog minerala.

Mangan – Zadužen je za pravilan rad tiroidne žlezde, regulaciju šećera u krvi, lučenje polnih hormona. Ima ga u iznutricama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama.