11
сеп

ZA ŠTA SLUŽI EKSPRES LONAC?

 

Malo je ljudi koji nisu čuli za jednu od veoma popularnih sprava u kuhinji zaduženu za spremanje pravih kulinarskih majstorija – ekspres lonac. Mnogim profesionalnim kuvarima svakodnevno omogućava da prave čaroliju u pripremi hrane, a amaterskim kuvarima i kuvaricama daje mogućnost da spreme jela u rangu vrhunskih profesionalaca.

Danas svako prosečno domaćinstvo može da se pohvali posedovanjem ove sprave u svojoj kuhinji. Osim što ubzrava proces pripreme jela na jedan zdraviji način, čini da štedimo vreme i novac, pri čemu takođe čuva ona najbolje iz svih namirnica.

ŠTA JE EKSPRES LONAC I KOJI PRINCIP RADA IMA?

Kuhinjska posuda u kojoj se hrana priprema i kuva pod pritiskom naziva se parni ili ekspres lonac. Nosi još i naziv Papenov lonac jer se smatra da je francuski naučnik Deni Papen još davne 1679. godine prvi pronašao ovaj princip rada. Ali tek od sredine 20. veka počinje masovna primena ove posude u kućnim praktičnim uslovima i kuhinjama u pripremanju kuvanih obroka. Na našim prostorima bio je poznat i naziv ,,pretis“ koje ime je dobio po istoimenoj firmi proizvođaču iz Bosne i Hercegovine.

Najčešće je napravljen od nerđajućeg čelika ili aluminijuma.

Sastoji se od tri dela koja čine njegovu suštinu. Prvo imamo posudu odnosno telo lonca na kojem se nalaze dve ručke sa obe strane za koje se treba pridržavati prilikom korišćenja. Drugi deo je poklopac koji se zatvara hermetički pri korišćenju kako ne bi došlo do curenja pare sa strane. I treći najbitniji je sigurnosni ventil koji je napravljen od gume ili silikona koji kontroliše paru unutar posude.

Kada voda koja se sipa u posudu prokuva stvara se para koja ne može da izađe iz lonca čime nastaje pritisak koji povećava temperaturu na kojoj se hrana sprema i kuva. Višak pare se ispušta kroz sigurnosni ventil.

KAKO SE KORISTI?

Postoje neka opšta pravila korišćenja ekspres lonca, ali ipak postoje neke sitnice i nijanse u upotrebi koje se razlikuju od proizvođača do proizvođača.

Važno je da poklopac bude uvek dobro zatvoren i da se prazna posuda nikako ne stavlja na zagrejanu ringlu. Sledeće opšte pravilo bi bilo da sastojci koje stavljate u njega ispune više od dve trećine zapremine, dok izuzetak predstavjaju one koje stvaraju penu (poput pirinča) kada treba ispuniti samo polovinu.

U zavisnosti od toga šta pripremate zavisiće i vreme potrebno za kuvanje što možete naći u uputstvu. Ipak, koliko god priprema trajala, potrebno je da nakon upotrebe sačekate nekoliko minuta da se pritisak u ekspres loncu smanji pa tek onda možete da pomerite poklopac.

VIŠESTRUKA PRIMENA U KUHINJI

Osnovna prednost ekspres lonaca je u tome što štedi vreme i ubrzava proces pripreme hrane i obroka, čime se troši manje novca, a pri tome čuva se miris, aroma i ukus kao i prehrambena vrednost namirnica. Neki smatraju da eskspres lonac ubrzava proces kuvanja čak do 70%.

Još jedana prednost ekspres lonca ogleda se u tome što obroci neće biti samo brzo pripremljeni, već će na taj način zadržati hranljive vitamine i minerale, čime obrok čine potpunijim i zdravijim.

Koristi se za spremanje mnogih kulinarskih specijaliteta od kojih su najčešći gulaš, goveđa supa, ćufte, sarme, pasulj…