18
сеп

Zašto ćete biti oduševljeni kada pročitate roman „Starac i more“?

 

Sećate li se srednjoškolske lektire? Knjiga „Starac i more“ je bila na njenom popisu i obaveznom čitanju za sve, ali, kako to sa obavezama uvek biva ili se urade da bi se uradile ili se vešto izbegnu. U većini slučajeva ovaj roman ostaje na nivou obaveze koja dosađuje, pa se propusti ozbiljan kvalitet između korica romana, propusti se jedna neverovatna ljudska priča koja predstavlja klasik američke književnosti. Ernest Hemingvej je stvorio roman neverovatne vrednosti, to je prepoznato i poznato svuda, a evo šta to od jednostavnog do neverovatnog utiče na oduševljenje čitalaca.

Kratko i moćno

Krenimo od onoga šta je većini uvek prepreka na samom početku, a to je broj strana. Knjiga „Starac i more“ je poput jedne duže pripovetke, a ne ruskog romana. Neveliki broj stranica ipak krije mnogo toga, a posebnost je možda baš u tome što se može pročitati u jednom dahu, bez pravljenja velikih pauza i ostavljanje nastavka čitanja za druge dane. Zato, ako ne volite debele romane, već na prvi pogled ovaj će vas sigurno oduševiti.

Duboka ljudska priča

Ako se osvrnemo na teme prisutne na stranicama knige, onda su to definitivno jaka borba, izdržljivost pojedinca, njegova čast, ali i splet okolnosti koji utiču na sudbinu jednog čoveka. Knjiga „Starac i more“ prate starca Santjaga, ribara kojem je ceo život mala koliba, obala, more i pecanje. U priči na pučini videćete jednu posve neobičnu snagu oronulog starca da ispuni svoj zadatak, a to je da upeca i do obale dovede upecanu ogromnu ribu. U toj borbi razvijaju se karakter ovog junaka ili se tek tada on stavlja pred čitaoce kao deo njegove ličnosti, ali se razvija i jedna ogromna unutrašnja borba u njemu koja roman čini duboko emotivnim.

Jedinstven stil pisanja

Ernest Hemingvej je neko ko je ostao poznat po vrlo jednostavnom i preciznom stilu pisanja, po prozi koja je upravo takva, jednostavna i precizna. Ali, i pored te preciznosti i jednostavnosti, nije sasvim dokučiva. U redovima koje ispisuje daje priču, naočigled svakodnevnu, zanimljivu i uzbudljivu, ali u svakom redu ostavlja prostor čitaocu za duboko razmišljanje, jer svaki postupak ima svoju nedorečenu dubinu. Knjiga „Starac i more“ je baš takva, oličenje njegovog pisanja, jednostavna, precizna, prepuna simbolike, metafora, pa tako samo neverovatno plave i pune života, oči oronulog starca Santjaga čitaoca stavljaju u položaj tumača svega što se dešava dalje i onoga što se dešava pre. Stil pisanje Hemingvejev je nešto što definitivno oduševi, pa čak i neiskusnog čitaoca koji i nema određena očekivanja.

Ernest Hemingvej

Knjiga „Starac i more“ nije samo knjiga, ni samo roman, ni samo pripovetka… Ovo je delo koje prevazilazi i svoje korice, pa možda i svog stvaraoca. Govori na nevrovatan način o pojedincu, o životu, sudbini, svemu onome šta jedan ljudski život nosi i može sa sobom da ponese. Da je tako najbolje pokazuje činjenica da je za ovo delo Ernest Hemingvej dobio 1953. godine Pulicerovu nagradu, a već naredne 1954. godine nominovan je i postao je počasni nosilac Nobelovog znamenja.