23
апр

Zašto je biljka sremuš nezamenjiv deo zdravog, snažnog i otpornog organizma

Posvećivanje značajne pažnje zdravlju organizma najčešće počinje odabirom blagotvornih namirnica kao elementarnog načina da se promeni način svakodnevne ishrane. Unosom korisnih supstanci kroz povrće, voće i druge biljke, može se dobiti pravi detoks organizma, eliminisati višak kilograma i što je veoma važno – rešiti brojne zdravstvene tegobe. Za svaki vid poboljšanja stanja tela, tu je čuvena biljka sremuš.

Nastanjena u vlažnim šumama na padinama i visinama, biljka sremuš pripada porodici luka, zbog čega je i karakteriše sličan miris i ukus, raskošni listovi i beli cvetovi. U ishrani i kao medikamenti koriste se sveži, zeleni listovi, ali i koren može biti upotrebljen za stvaranje raznovrsnih ekstrata. Obogaćena vitaminom C, etarskim uljima, mineralnim i materijama koji pravi antioksidanti, biljka sremuš je nezamenjiv činilac vitalnosti organizma.

Rešenje brojnih zdravstvenih tegoba i problema uz jednu biljku

Mnogo je raznovrsnih, a sjajnih dejstava za koje je prepoznato da biljka sremuš pruža kada je u pitanju problem u funkcionisanju sistema krvotoka, pritiska i krvnih sudova. Naime, efikasno snižava visok krvni pritisak, trigliceride i holesterol, omogućavajući pročišćavanje čitavog organizma, uz sprečavanje pojave anemije, nesvestice i nesanice. 

Pored toga, reguliše probleme u funkcijama organa za varenje i pojavu infekcija creva, a blagotvorno dejstvo ima i kod gripa i prehlade, groznice, gastritisa, astme i bronhitisa. Biljka sremuš konzumacijom u prirodnom obliku, kao i dodatak supama, sosevima, čajevima i slično, snažno deluje i na brže zarastanje rana i saniranje povreda. Infekcije respiratornog sistema ublažava, kao i uporni kašalj, zbog čega je i u današnjem vremenu važan izvor blagodeti.

Svojstva, sastav i oblici sremuša kao važnog elementa pravilne ishrane

Biljka sremuš može da se koristi kao glavni obrok, začin i drugi dodatak jelu, ali i kao lek. Sastoji se od brojnih materija, među koje se ubrajaju vinilsulfid, zatim vinilpolisulfid, merkapant i alicin. Karakterišu je i dodaci minerala, šećera, soli, ali i masti, belančevina, minerala, karotena i neizostavnog vitamina C. Delujući kao pravi detoks za organizam, može se konzumirati u prirodnom obliku – kao salata, ali i oblikovati prema ukusu u vrhunski začin, čorba i slično. Na osnovu mirisa i ukusa gotovo je identičan luku, a zbog rasta u šumi često se i naziva medveđi luk. 

Blagotvorna dejstva prepoznata su za lečenje krvi i krvotoka, glave, stomaka, srca, obezbeđujući pravilan rad organa i svih vitalnih funkcija. S obzirom na izrazita lekovita dejstva, biljka sremuš se priprema u različitim oblicima, od kojih su neki već i navedeni. Naime, može biti pripremljena u kapima koje se prave na bazi kombinacije sa rakijom, što je sjajan izbor za smanjenje nivoa pritiska. Mešajući sremuš sa belim vinom, leči se uporni kašalj, dok se kao sirup sa vodom i medom preporučuje za osnaživanje imuniteta. Čuvena „tinktura“ od listova ili lukovice sremuša pravi se uz dodatak komovice, gnječenje i proceđivanje, a namenjena je detoksu krvotoka.

Od davnih vremena je poznato da prirodni darovi – biljke iz svih predela i okruženja, u zavisnosti od vrste mogu biti deo zdrave i pravilne ishrane. Biljka sremuš se nalazi u vlažnim predelima prirode na nadmorskoj visini do 2.000 metara i pravi je izvor korisnih materija, vitamina i minerala koji će organizam učiniti pročišćenim, osveženim i osnaženim u svim godišnjim dobima, zbog čega je značajno pružiti telu najbolje prirodne sastojke.