9
јун

Zašto je dobro deci čitati knjige?

Ono što će vam svako reći jeste da gledate da provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom, igarjući se i čitajući knjige za decu. Samo čitanje knjiga stvara posebnu vezu između roditelja i deteta.  Deca vremenom bogate svoj rečnik, razvijaju svoju logiku, stiču samopouzdanje i sigurnost u sebe.

Pored toga poznato je da roditelji koji vole da čitaju i koji su okruženi knjigama nesvesno prenose ljubav prema čitanju i knjizi svojoj deci. A to je verujte nešto najlepše što možete da poklonite svom detetu.

Kako nam knjige za decu pomažu u učenju?

Mala deca su kao “sunđeri” upijaju svaku povratnu informaciju koja dolazi od spoljnjeg sveta. Čitanjem knjiga za decu, razvijate njihovu maštu, postičete svoje dete da razvija jezičke veštine i da vremenom izgradi svoje mišljenje. Postoje dečije knjige koje su prilagođene svakom uzrastu. Mnogi pedijatri preporučuju da je 15 minuta čitanja svakog dana sasvim dovoljno da vaše dete nauči osnovne stvari. Takođe uz pomoć knjiga, pomoćiće te vašem detetu da razvije svoja osećanja, da razlikuje šta je dobro a šta loše, da nauči brojeve, slova.

Posle svakog čitanja neke omiljene knjige, postičite dete da vam prepričava priču jer na taj način pomažete vašem detetu da razvija svoju logiku i pamćenje.

Kako odabrati pravu knjigu za čitanje?

Što se tiče izbora knjige za decu, danas postoje u ponudi knjige prilagođene svakom uzrastu deteta. Prva knjiga koju ćete pokazati vašem detetu nek bude slikovnica, neke kratke slikovito prikazane priče ili zbirka poznatih dečjih pesama. Pokazivanjem knjiga u obliku slikovnica, postičete svoje dete da uči i pravilno izgovara svoje prve reči i prepoznaje oblike, stvari, životinje koje je okružuju. U prvim nedeljama života, bebe prepoznaju samo glas svojih roditelja i polako uče svet oko sebe. Gledajte da u tom periodu detetu što više čitate jer se dete tako navikava na vašu boju glasa i uči da vreme koje provodite zajedno sa njim predstavlja najsrećniji deo njegovog života.

Deci koja su starijeg uzrasta možete da čitate duže priče poput dobro poznatih i najlepših bajki Braće Grim, Andersena, Šarl Peroa. Čak se i u tom uzrastu preporučuje čitanje basni koje mogu da budu veoma poučne i korisne za razvoj ličnosti vašeg deteta. Ukoliko dete želi da samo prepričava neku priču, pažljivo ga slušajte, ohrabrite ga i pokažite da ste zainteresovani.

Saveti za roditelje

Gledajte da svakog dana pronađete vreme da se posvetite svom detetu, a najbolji način da to uradite jeste da zajedno čitate knjige. Čitajte naglas svom detetu, menjajte intonaciju, učinite priče primamljivim i zanimljivim vašem detetu. Ukoliko imate više dece čitajte bajke ili pevajte pesmice koje su svima omiljene, na taj način uključujete i one najmlađe u vaš mali ritual. Čak i kada dete samo nauči da čita, ne prekidajte taj ritual čitanja sa njim. Tada čitajte knjige koje su prilagođene uzrastu vašeg deteta, tako ćete  bolje upoznati vaše dete, njego razmišljanje, steći njegovo poverenje i postaći dete da može o svemu da razgovara sa vama.

Naravno, pre svakog čitanja gledajte da ugasite vaš televizor, kompjuter ili tablet.