30
сеп

Zdravi zubi i desni – ogledalo zdravlja čitavog organizma

 

Kao što su oči ogledalo duše, tako je i osmeh ogledalo zdravlja. Održavanje oralne higijene je imperativ u postizanju zdravlja vaših zuba i desni, kao i kompletnog organizma.

Da bi se to postiglo, neophodno je da zube perete pravilno, minimum dva puta dnevno odgovarajućom pastom i četkicom, koristite konac za zube i desni i redovno idete na kontrolu kod vašeg stomatologa. Na taj način ćete biti zaštićeni od štetnih bakterija koje se nagomilavaju u usnoj duplji i predstavljaju okidač za brojna oboljenja. Činjenica je da su osobe koje ne vode računa o oralnoj higijeni izloženiji riziku od dobijanja moždanog ili srčanog udara. Zdravi zubi i desni nisu samo estetsko pitanje, već i pitanje kvaliteta vašeg života. 

Zašto je vođenje oralne higijene važno?

Svakog dana unosimo hranu različitog porekla, koja doprinosi razvoju bakterija u našim ustima, na desnima, zubima i jeziku. Ukoliko ne perete zube pravilno i redovno, dolazi do stvaranja zubnih naslaga, tzv. plaka, koji se zadržava na površini zuba i na samoj granici sa desnima (gingivom). Bakterije iz plaka proizvode toksine koji utiču na iritaciju, osetljivost, oticanje i krvarenje desni. Ukoliko ova pojava postane hronična dolazi do upale desni, gingiva se postepeno odvaja od zuba i stvaraju se parodontalni džepovi između korena zuba i i kosti u kojoj se on nalazi. Ukoliko se ovaj problem  medicinski ne tretira, dalje oštećenje tkiva i kosti u vilici može dovesti do parodontopatije – gubitka zuba. Parodontoza i karijes, izazvani bakterijama u plaki, glavni su uzročnici gubitka zuba. 

Koji su faktori nastanka upale desni?

Upala desni se može javiti usled slabe oralne higijene, pušenja, dijabetesa, stresnih stanja, neuravnotežene ishrane, nedostatka vitamina i minerala, kao i genetske predispozicije. Osobe u različitim životnim dobima mogu da obole od tzv. giginvitisa, a uzroci mogu biti i pubertet, trudnoća, menstrualni ciklusi i menopauza, kada se upala desni javlja usled hormonskih promena. Podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena, a najbolja preventiva je pranje usne šupljine, menjanje loših životnih navika i redovna stomatološka kontrola. 

Bolesti desni su u uskoj vezi sa bolestima srca i krvnih sudova

Ljudski organizam tretira se kao jedinstvena celina i samo kao takva može dobro funkcionisati. Zato bilo koji upalni proces ili medicinski problem sa kojim se suočavamo, utiče na remećenje prirodne ravnoteže u telu i može biti okidač i drugih bolesti. 

Bakterije koje uzrokuju upalne procese desni i izazivaju gingivitis i parodontopatiju, šire se preko krvotoka do drugih organa i izazivaju različita oštećenja. Kao najveća opasnost ističe se stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu da izazovu srčani ili moždani udar.

Kako lečiti upalu desni?

Prvi korak ka izlečenju upalnih procesa desni je redovno pranje zuba i jezika. Veoma je važno da pravilno perete – četkate zube, mekanom četkicom i odgovarajućom pastom, kako biste skinuli plak i očistili prostor između zuba i desni. Ukoliko zube perete energično i brzo, možete samo produbiti problem. Optimalno pranje zuba je od 3 do 5 minuta po pranju, uz obavezno korišćenje zubnog konca kojim ćete očistiti teško dostupna mesta.

Sledeći korak je odlazak stomatologu koji će obaviti pregled i u zavisnosti od težine problema, prepisati vam odgovarajuću terapiju. Loše životne navike promenite, u svoj jelovnik uvrstite što više svežeg voća, povrća, mlečnih i mesnih proizvoda, a izbegavajte slatkiše i gazirana pića koja će vam, osim viška kilograma, doneti i probleme sa zubima.