4
јан

Zimski planovi za prolećno uređenje dvorišta i bašte

Planiranje uređenja vaše bašte, zidova, ograda kao i žive ograde pomaže vam da napravite vaš idealan prostor za boravak. Naravno, zima je period godine kada treba praviti planove, savetovati se sa stručnjacima i prikupljati ideje. Dočekajte spremni sunčane dane i odmah sa prvim naznakama proleća krenite u akciju ulepšavanja dvorišta. 

Pre nego što se odlučite za neki određeni stil, razmislite o arhitekturi na vašem posedu i onome što najbolje odgovara njegovom okruženju. I još jedna bitna stvar na koju ne smete zaboraviti je alat. Alat za kuću sigurno već imate, ali pre nego što počnete sa uređenjem dvorišta pobrinite se da imate i alat za baštu. 

Evo šta vam još savetujemo da obavezno razmotrite pre nego što napravite detaljan plan za prolećno uređenje dvorišta i bašte. 

Razmislite o deljenju prostora u dvorištu

Odvajanje prostora u bašti odmah stvara osećaj većeg prostora i obično ima za posledicu da cela parcela izgleda veća nego što zapravo jeste. Rustični stub ili rešetke, sa otvorom ili lukom, pomažu da uokvirite i ublažite pogled na vaš spoljni prostor. Takođe se može efikasno koristiti tamo gde je potrebna privatnost, da se prostor za sedenje zaštiti od znatiželjnih pogleda prolaznika ili odvoji prostor u kome želite da obedujete.

Odaberite rustičnu ogradu za dvorište

Danas su popularne moderne konzolne klizne kapije, ali možete da odaberete i neku rustičnu varijantu. Drvene ograde su beskrajno prilagodljive i uvek u skladu sa stilom vaše kuće i bašte. Belo obojena drvena ograda je sjajan izbor za vikendicu, dok tamnija boja, poput tamno zelene, zagasito ružičaste ili crne može dati veću dozu živahnosti.

Na tržištu u Srbiji dostupni su različiti dizajni, pa malo istražujte i pronađite nešto neobično. Kočići od kestena su relativno jeftin izbor i izgledaju veoma dobro u ruralnom okruženju, posebno sa grančicama prepunih cvetova koje se kroz njih prepliću. 

Koristite žive ograde, paravane i penjalice

Žive ograde čine neke od najboljih granica i pregrada, pružajući bujnu zelenu pozadinu za druge sadnice. U zavisnosti od toga kako svetlost pada na njih, dobijate promene u boji i teksturi, kao i atraktivnu igru senki, posebno kada su ošišane u interesantne oblike ili valovite krivine. Tisa je omiljena zimzelena biljka za živu ogradu i brže se razvija nego što mislite. Grab i bukva daju otvoreniji izgled i mogu se obrezati dajući jednako uredan geometrijski izgled. 

Živa ograda može biti ošišana u obliku skulpture ili sastavljena od mešavine biljaka kako bi se stvorio opušteniji efekat. Niski zid možete prekriti drvenim letvama kako bi se stekla privatnost, a zatim  ga obložiti gomilom ruža ili klematisa. 

Prostorom u bašti takođe se može manipulisati i upotrebom paravana. Sve što nije prijatno za oko, kao što su kante za kompost, može se sakriti iza drvenih ploča, vrbe ili leske. Raspitajte se gde možete najpovoljnije nabaviti kalemljene sadnice žbunastog bilja, ruža i drugih sadnica.

Živi paravan u obliku biljaka penjačica jedna je od najboljih opcija. Koristite drvene nosače, kao što su rešetkasti ili rustični stubovi sa žicom navučenom između njih, da biste stvorili okvir, a zatim odaberite penjalice koje cvetaju. Neke vrste ruža daju zaista čudesan miris. 

Ukrasite zid

Novčani izdaci za kamene zidove ili one od cigle mogu biti visoki, ali njihova trajnost nema zamenu. Zidovi od kamena posebno su efikasni u ruralnim okruženjima. Ako se koriste malterisani spojevi, najbolje je da budu izrađeni što suptilnije bojom maltera koja se stapa sa kamenom. Razmislite da iskoristite mahovinu i lišajeve da kolonizuju kamenje ili da posadite biljke puzavice, kao što je recimo  nasturcijum, da ih prekriju i dodaju živahnost.

Napravite jestivo polje

Odlična opcija za pravu hladovinu leti jeste vinova loza. Brzo raste, lako se uzgaja, a uzgajanje i zaštita vinove loze nisu komplikovani. I ono što je najvažnije, plodovi su sočni i zdrav. 

Ako vam je potreban paravan između ukrasnih delova vaše parcele i povrtnjaka ili da biste obezbedili privatnost, zasadite voćke koje će ujedno dati i prelepe cvetove. Vrste voćki čije grane mogu rasti u vidu rešetki, kao što su jabuka, kruška i dunja, prelepo se uklapaju, pružajući divan cvet u proleće i način uzgajanja voća koji štedi prostor.

U malom improvizovanom povrtnjaku možete zasaditi lekovito i začinsko bilje, nanu, matičnjak, žalfiju i mnoge druge biljke koje su mirisne i aromatične a pritom i zdrave.

Vaša bašta će nakon ovakvog uređenja odisati lepotom, opojnim mirisima i svežinom što će ulepšati boravak u njoj.