13
апр

Klizna vrata koja će vas oduševiti

 

 Klizna vrata su idealno rešenje ukoliko želite da dobijete na prostoru, a ne znate odakle da krenete. Za razliku od „normalnih“, dizajn kliznih vrata efikasno koristi i poboljšava izgled prostorije. Takođe, ova vrata mogu da posluže kao savršen način odvajanja prostorija, a predstavljaju i besprekornu vezu između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Stoga, ukoliko imate osećaj da vas vaš dom „guši“, klizna vrata su tu da udahnu život svakoj prostoriji. 

Mala soba? Prevucite sebi više prostora

Vaš dom je mesto gde je izuzetno bitno da se osećate prijatno, to znači i da imate dovoljno prostora da se opustite i uživate. Za male prostorije, klizna vrata su od posebnog značaja jer stvaraju optičku iluziju većeg, praktičnijeg i komfornijeg prostora. 

Pored toga, prednosti kliznih vrata su brojne:

  • Ventilacija: klizna vrata obezbeđuju dovoljno vazduha i sunčeve svetlosti;
  • Bezbednost: Apsolutno možete mirno da spavate, naročito kada se iskombinuju sa sigurnosnim bravama i sličnim sistemima; 
  • Lake za rukovanje: Za razliku od klasičnih, klizna vrata reaguju već na blagi pritisak.
  • Stil: neosporno pružaju domu savremeni izgled.

Klizna vrata nude mnoge opcije, pa tako možete odabrati i one sa motorizovanim roletnama tako da uz samo jedan pritisak dugmeta, u danima prepunim sunca, podesite vreme u kojem želite da se roletne spuste. Takođe, možete se odlučiti za staklena klizna vrata sa ugrađenim roletnama između stakla, ukoliko ne volite izgled zavesa. Trajno zatvorene između stakala, vaše roletne će biti zaštićene od prašine i oštećenja. Međutim, ukoliko želite tradicionalniji izgled za svoju sobu, drvena klizna vrata su idealan izbor. 

Vrste kliznih vrata

Pred vama su neke od najpopularnijih kliznih vrata, kao i njihove ključne karakteristike:

  • Klasična klizna vrata: laka za upotrebu, najčešće se koriste za kupatila i dnevnu prostoriju.
  • Džepna klizna vrata: „Nestaju“ u zid i odlično štede prostor.
  • Dvokrilna klizna vrata: Najbolja su za kancelarije i ostave, gde će vrata kliziti na jednu stranu kada se otvore.
  • Terasna klizna vrata: Imaju jedno fiksno i jedno klizno krilo. Obično su napravljena od kaljenog stakla, a kako dvorištu daju poseban izgled, tako će i vama dati sjajan pogled na njega. 
  • Harmonika vrata: Imaju harmonika dizajn, koji ima nabore panela napravljenih od metala ili drveta.
  • Klizna francuska vrata: Ova vrata odišu posebnim stilom, pre svega romantičnim. Za razliku od terasnih, nemaju fiksno krilo. Vrata se otvaraju iz sredine tako što se jedno krilo vuče ka levoj, a drugo ka desnoj ivici zida. 

Inspiracija ne dolazi uvek lako, ali slobodno se prepustite mogućnosti dizajna kliznih vrata. Uz njih i funkcionalnost i stil su vam zagarantovani. Stoga, učinite prvi korak ka promeni