12
авг

KROVNI SENDVIČ PANELI: ČEMU SU NAMENJENI I GDE SE KORISTE

Građevinski materijal koji poslednjih godina zasluženo zauzima jedna od vodećih mesta kada je izgradnja komeracijalnih i indrustijskih centara u pitanju upravo su krovni sendvič paneli, kao i zidni sendvič paneli. Mogu se koristiti u novogradnji, ali i u situacijama popravke i renoviranja krovova. Brojne su prednosti i razlozi zbog kojih je to tako. 

Najopštije rečeno oni predstavljaju ekonomično i revolucionarno rešenje u oblasti građevinarstva. Šrede vreme uloženu u izgradnju i skaćuju vreme početka sa radom objekta, estetski su veoma funkcionalni i daju objektu moderan izgled, a tome treba dodati i jednostavno održavanje. 

OSNOVNE INFORMACIJE – SASTAV GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

Kao što je već pomenuto krovni sendvič paneli beleže široku primenu u praksi, pristupačni su na tržištu i pružaju visok stepen provođenja toplote. To znači da imaju vrhunska termoizolaciona svojstva. Brzo se i lako postavljaju kada je za to zadužen uigran i profesionalan tim. 

Sastoje se od dve čelične ploče između kojih se nalazi zaštitno jezgro. To jezgro može biti ispunjeno sa dve vrste pene, PIR (poliizocijanuratnom) i PUR (poliuretanskom), ali i sa mineralnom vunom (MW). Heremetički su zatvoreni i to je jedan od razloga za pružanje dobre toplotne zaštite. 

Konstruisani su tako da pružaju otpornost na različite vremenske uticaje kojima mogu biti izloženi kao što su vetar, kiša, sneg i vlaga. Uz pomoć preciznih spojeva između krovnih sendvič panela nuspojave poput curenja i nagomilavanja prašine su svedene na minmum, a može se i reći da su potpuno eliminisane. 

Mogu biti različitih boja i debljine. A nudi se i mogućnost sečenja po traženim merama. 

GDE SE KORSITE I ČEMU SU NAMENJENI?

Ovaj građevinski materijal koristi se u svim većim granama industrije za brzu izgradnju velikih objekata. Krovni sendvič paneli najviše su korišćeni za pokrivanje indrustrijskih, stambenih i poljoprivrednih objekata. Pored toga, u praksi su se koristili i za sportske hale, garaže, hladnjače, magacine ali i komercijalne zgrade. U zavisnosti od toga za šta su vam potrebni od prodavca ćete dobiti savet koji bi bilo najbolje uzeti. 

Registrovane firme za prodaju i montažu u ovoj oblasti će vam pružiti sve potrebne informacije i dati uputstva oko kupovine, plaćanja, transporta i montaže. 

Njihova glavna prednost je to što se brza i laka instalacija i montaža, što imaju pristupačnu cenu, ne zahtevaju skoro nikakvo održavanje i odličan su toplotni izolator. Osim toga imaju fantastičnu estetsku funkcionalnost jer obezbeđuju moderan izgled objekta bez obzira čemu je on namenjen. 

KAKO SE VRŠI UGRADNJA?

Za ugradnju, montažu ili instalaciju zadužene su profesionalne firme koje se ovim poslom bave. Oni vode računa da se građevinski materijal pre svega pažljivo izvadi iz kamiona i pravilno skladišti kako ne bi došlo do oštećenja. 

Onda se kreće na konkretan posao – sa postavljanjem krovnih sendvič panela koji se mogu postavljati horizontalno, vertikalno ili dijagonalno. Najčešći način pričvršćivanja je zavrtanjem. Mesta na kojima se paneli spajaju bezi ikakve mogućnosti pričvršćivanja moraju se dodatno obraditi, odnosno zapečatiti, za šta postoji nekoliko metoda. 

To što postupak montaže traje manje nego što je to slučaj sa upotrebnom drugih građevinskih materijala, doprinosi tome da se uštedi vreme. Ali to podrazumeva i brže puštanje u rad objekta koji je u najvećem brojem slučajeva vezano za neku industrijsku oblast, čime se pre počinje sa radom i otvara mogućnost za brži povrat uloženih investicija.