26
сеп

Prava sobna vrata mogu igrati suštinsku ulogu u vašem domu

Vaša sobna vrata će upotpuniti izgled vašeg doma. Njihova primarna uloga je funkcionalna – dele prostore, propuštaju svetlost i izoluju buku.

Takodje dodaju dodatni nivo detalja ili dizajna. Mnogo toga treba uzeti u obzir kada je u pitanju izbor sobnih vrata, kao što suu funkcionalnost, materijal, završna obrada i veličina, tako da je važno da izdvojite svoje vreme kako biste odabrali dobru opciju za vaš dom. 

Ako gradite sopstveni dom, možda bi bilo panetno da razmislite o instaliranju širih okvira vrata u ključnim oblastima kako biste pripremili svoj dom i za godine koje tek dolaze, odnosno za vašu starost.

Vrste sobnih vrata

Kada kupujete sobna vrata postoje tri ključna tipa;

  • vrata od punog drveta
  • vrata sa jezgrom od drveta
  • šuplja dvokrilna vrata i profilisana vrata

Kvalitet izmedju sva tri tipa varira, a samim tim i cena. Opšte pravilo za unutrašnja vrata je što su vrata lakša to je cena niža. Posvetićemo pažnju svakom tipu, a na vama je da odlučite šta je najbolje za vas i vaš budzet. 

Vrata od punog drveta

Baš kao što piše u naslovu, delovi vrata od punog drveta su napravljeni od jednog komada drveta. Generalno po meri ili namenski pravljena vrata, svakako su odlična za autentične projekte renoviranja.

Sklona su pucanju i savijanju tokom vremena ili usred nekih neželjenih okolnosti poput poplave.

Obično nisu klasifikovana kao protivpožarna vrata, što je i logično, medjutim mogu imati dodat furnir kako bi duže izdržala požar.

Šuplja dvokrilna vrata i profilisana vrata

Jezgro ovih sobnih vrata je često saće ili rešetka od valovitog kartona. polistirenske pene ili tankih drvenih letvica. Prednji i zadnji deo vrata su oblikovani medijapanom i ti slojevi se naazivaju „kože“.

Neke od karakteristika ovih vrata su: 

  • Imaju vazdušne prostore unutar jezgra 
  • Manje su robusna
  • Lakša su što se težine tiče

Nemojte da ih širite ili sužavte jer medijapan  pruža savršenu sjajnu završnicu koja može biti narušena daljom obradom vrata, jedna od stvari koje puno drvo ne može da vam pruži.

Vrata sa jezgrom od drveta

Iako su ova vrata čvrsta, svaka komponenta nije napravljena isključivo do drveta. Modernijom metodom, više slojeva drveta su zajedno zalepljeni u različitim pravcima za dodatnu čvrstoću. 

Najisplativije je uzeti ovaj tip vrata jer su kvalitetna, a pored toga nećete potrošiti puno novca.

Manje je verovatno da će se iskriviti, polomiti ili promeniti oblik vremenom za razliku od klasičnih vrata od punog drveta.

Obezbedjuju bolju zvučnu i toplotnu izolaciju.

Koliko novca treba da odvojite za kupovinu novih vrata?

Cena unutrašnjih vrata može varirati u zavisnosti od tri ključna faktora: materijal, kvalitet konstrukcije i da li kupujete pojedinačno vrata ili više njih.

Kada kupujete pojedinačno vrata možete da očekujete da ćete potrošiti izmedju 50 i 200 evra po vratima i planirajte dodatnih 30-40 evra po vratima za kvake, brave i šarke. U slučaju da kupujete više vrata, razne kompanije imaju isplativije ponude. Recimo kada saberete i podelite cena vrata koja ste kupili pojedinačno i cena vrata koja ste kupili u kompletu biće znatno različita i ako je u pitanju isti model.

U današnjem svetu online kupovine primamljivo je kupiti sav nameštaj preko online prodavnice.  Dok dobavljači sobnih vrata često imaju sjajne internet brošure i prelepe inspirativne slike, veoma je važno da lično pogledate vrata pre kupovine.