11
мај

Koje opcije se nude za pronalazak posla ukoliko nemate radnog iskustva

Traženje posla može da bude težak i izazovan zadatak, čak i za ljude sa puno iskustva. Mladi u Srbiji su često obeshrabreni jer većina poslodavaca zahteva prethodno poznavanje radne pozicije i zadataka koji se očekuju od njih. Ipak, ukoliko se naoružate znanjem i strpljenjem, izvesno je da ćete pre ili kasnije pronaći pravi posao za sebe, uz malo strpljenja.

Danas postoji mnogo različitih opcija za pronalazak posla, od prakse i volontiranja, preko različitih kurseva i edukacija, do plaćenog stažiranja. Važno je da verujete u sebe i date sebi dovoljno vremena da pronađete odgovarajuće radno mesto.

CV i propratno pismo

Bilo da još uvek studirate ili ste tek završili fakultet, važnost CV-ja i propratnog pisma je neosporna. Vaša lična biografija je zapravo vaše prvo predstavljanje potencijalnom poslodavcu.  Trebalo bi da iskoristite ovu priliku i CV obogatite svim informacijama koje mogu biti važne za željenu radnu poziciju.

Dobra biografija treba da bude čitka i uredna, da sadrži sve potrebne informacije o vašem obrazovanju, interesovanjima, eventualnim edukacijama i seminarima, kako bi poslodavac uvideo da ste radili na sebi. Propratno pismo može da bude odlično oruđe koje će pokazati po čemu se vi izdvajate od ostalih kandidata i zašto ste prava osoba za aktuelni posao.

Pretraživanje oglasa

U današnje vreme, potraga za poslom je na neki način olakšana, jer sve dostupne informacije i oglase možete pogledati na internetu. Većina oglasa se redovno ažurira i možete da birate između velikog broja oblasti rada, gradova i zanimanja. Kada je u pitanju dobar posao, Novi Sad, Beograd, Niš i ostali veći gradovi Srbije su česta meta potrage. Ovo ne čudi obzirom da veći gradovi nude šire mogućnosti zaposlenja kao i dodatne obuke i usavršavanja ukoliko je to potrebno. Ostanite dosledni i istrajni, redovno proveravajte nove oglase za posao i uspeh ne bi trebalo da izostane.

Devojka traži oglase za posao

Praksa i volontiranje

Veliki broj mladih ljudi se zaposli u toku studija ili na završnim godinama fakulteta. Različite firme i kompanije nude prakse u svojim prostorijama kako bi vama pomogli da steknete više znanja i istovremeno sebi obezbedili adekvatnu radnu snagu. Ukoliko vi niste imali tu opciju, ne dajte se obeshrabriti jer postoji veliki izbor plaćenih praksi i volontiranja.

Neplaćeni rad vam možda ne zvuči primamljivo ali je svakako isplativ na duže staze. Osim što ćete na taj način steći iskustvo u željenoj oblasti rada, imaćete i dodatak u CV-ju koji će potencijalnim poslodavcima pokazati vašu volju za radom i usavršavanjem.

Opšte obrazovanje

Vreme u kojem se podrazumevalo da završen fakultet garantuje željeni posao, odavno je prošlo. Konkurencija je velika i ukoliko želite da sebi obezbedite dobro radno mesto, trebalo bi da konstantno i istrajno radite na sebi. Znanje engleskog jezika kao i poznavanje rada na računaru se podrazumevaju kada se radi o većini dobro plaćenih poslova.

Znanje nekog dodatnog stranog jezika ili ne tako popularnog programskog jezika, može vam doneti mnoštvo benefita i otvoriti različita vrata. Danas postoji i veliki broj besplatnih edukacija i seminara koje možete pohađati u cilju sticanja novih znanja i poboljšanja svojih radnih sposobnosti.

Ostanite motivisani

Traženje posla, pogotovo prvog, može da se razlikuje od onoga što smo mi zamislili. Uvek postoji mogućnost da imamo dovoljno sreće ili znanja, te da brzo pronađemo odgovarajuće radno mesto. Ipak realnije je očekivati da će potraga nešto duže potrajati i v ažno je ostati istrajan i motivisan. Nemojte odustajati i potrudite se da ne razmišljate negativno.

Ostanite aktivni koliko je god to u vašoj moći. Redovno pretražujte oglase, raspitujute se kod poznanika i prijatelja i obavestite sve koji mogu biti relevantni da ste u potrazi za poslom. Budite uvek dobro informisani i dajte sebi dovoljno vremena.

Ukoliko ste dobro pripremljeni, posedujete kvalitetan CV i spremni ste da napredujete, to neće proći nezapaženo. Čak i bez prethodnog radnog iskustva, uz malo strpljenja i veštine, moguće je naći kvalitetno i poželjno radno mesto.

 

Ознаке: , , ,